Međunarodni dan OSI: Uprkos bolnoj poruci koju nam društvo šalje, ne odustajemo od borbe za naš bolji život (video)

Udruženja i organizacije osoba sa invaliditetom, okupljene u neformalnu koaliciju “Savez”, obilježile su danas 3. decembar, Međunarodni dan OSI, održavanjem okruglog stola u hotelu “Franca”.

I ovaj 3. decembar lica sa invaliditetom dočekuju sa brojnim problemima, kako onim dugogodišnjim, koji su i dalje prepreka za puno uključivanje u društvo, tako i onim novim, koje je donijela pandemija korona virusa, kazala je predsjednica Udruženja oboljelih od multiple skleroze, Lidija Guberinić.

“Ove godine Međunarodni dan osoba sa invaliditetom dočekujemo sa već postojećim dugogodišnjim problemima, koji i dalje egzistiraju i još uvijek su izazov za sve naše buduće aktivnosti, ali i dodatno opterećeni epidemiološkom situacijom izazvanom pandemijom korona virusa. Zato nam je neophodna podrška na svim nivoima društva kako bi se poboljšao položaj osoba sa invaliditetom, koje su u ovom trenutku najosjetljivija i najmarginalizovanije društvena grupa“, poručila je Guberinić na današnjem okruglom stolu.

Ovog 3. decembra, kako je kazala, prevenstveno se obraćaju  herojima ovog doba, zdravstvenim radnicima, sa porukom da lica sa invaliditetom moraju biti prioritet kada je u pitanju zdravstvena zaštita.

„Mi podržavamo sve reforme u zdravstvenom sistemu, od procesa digitalizacije do procesa pojednostavljivanja zakazivanja specijalističkih pregleda, međutim, veoma je važno prepoznati lica sa invaliditetom kao prioritetne osobe u pružanju zdravstvene zaštite u toku pandemije“, naglasila je predsjednica Udruženja oboljelih od multiple skleroze.

Guberinić je istakla da je tokom pandemije izostala i socijalna pomoć licima sa invaliditetom.

„Ne postoji poseban set mjera predviđen za osobe sa invaliditetom za olakšavanje i ubalažvanje posljedica epidemiološke situacije i to je nedopustivo u ovom trenutku. Prošla godina nas je jako iscrpjela, a ova nas je dovela do granice izdržljivosti“, navela je ona.

Ipak, kako je kazala, lokalna samouprava nastavlja da pruža podršku svim organizacijama i udruženjima koja se bave pitanjima osoba sa invaliditetom.

„I to kroz povećanje redovnih sredstava i obezbjeđivanjem prostora za rad, tako da taj senzibilitet ne slabi, već jača. Imali smo i sastanak sa predsjednikom Opštine koji nas je zaista ohrabrio, tako da uprkos svemu, sa velikim entuzijazmom nastavljamo borbu u prevazilaženju svih probelma sa kojima se suočavamo“, istakla je Guberinić.

I potpredsjednik Opštine Bijelo Polje, Ernad Suljević, kazao je da lokalna samouprava ostaje siguran partner i čvrst oslonac svim osobama sa invaliditetom.

„Opština Bijelo Polje intezivno radi na poboljšanju uslova za život osoba sa invaliditetom, a već od naredne godine redovna sredstva koja pripadaju članicima koalicije „Savez“, biće povećana sa 150 na 250 eura, što je potvrda toga da nastavljamo da im pružamo podršku, kako bi zajednički gradili inkluzivno društvo, društvo jednakih“, poručio je potpredsjednik Suljević.

U proglasu, koji je pročitan danas, navedeno je i da skoro 60% lica sa invaliditetom živi na granici siromaštva, ili ispod nje, te da su i dalje institucije, objekti i javne površine nepristupačni.

Današnjem okruglom stolu, kojim je obilježen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, prisustvovala je i predsjednica SO Nemša Omerhodžić, potpredsjednik Opštine Nermin Bećirović, kao i predstavnici svih institucija koje se bave pitanjima osoba sa invaliditetom.

Autroka: Sanja Dulović

Foto i video: Vladimir Jelić