Građani i predstavnici NVO da više koriste institut “slobodne stolice”

Centar za razvoj nevladinih organizacija u saradnji sa Udruženjem za razvoj civilnog društva iz Bijelog Polja (URCD) i NVO Aktivna zona sa Cetinja organizovao je danas Forum građana – Snažne zajednice.

U cilju pronalaženja boljih modela komunikacije između građana i Lokalne samouprave na današnjem forumu, održanom u hotelu “Franca”, iznijeti su problemi, ali dati i prijedlozi za veće učešće lokalnog stanovništva u vršenju javnih poslova.

Iznoseći svoje viđenje saradnje Lokalne uprave i građana, predjsednik SO Bijelo Polje Džemal Ljušković, kazao je da je saradnja na zadovoljavajućem nivou, ali i da ima prostora za njeno unapređenje u određenim segmentima.

“Građanima Bijelog Polja su na raspolaganju službenici koji pokrivaju sve resore u Lokalnoj samopuravi, oni su dužni da im daju odgovore na sva pitanja i da pravovremeno odgovore na njihove zahtjeve i potrebe”, naveo je Ljušković.

Iako u Bijelom Polju postoji veliki broj nevladinih organizacije, čak 237, predsjednik Lokalnog parlamenta ističe da ipak nije zadovoljan njihovom aktivnošću, te da ne koriste institut “slobodne stolice”.

“Čak nijedan građanin tokom perioda mog mandata, odnosno ovih šest godina, nije iskoristio institut “slobodne stolice”, a tek tri ili četiri predstavnika nevladinih organizacija iskoristila su to pravo garantovano članom 153. Poslovnika o radu skupštine. Tako da svi građani imaju pravo da aktivno učestvuju, da diskutuju, pitaju i predlažu, ali nažalost institut slobodne stolice nije još uvijek zaživio kod nas”, istakao je Ljušković, ddajući da su nevladine organizacije koje se bave pitanjima i pravima osoba sa invaliditetom najorganizovanije.

Da je komunikacija i saradnja između građana i Lokalne samopurave dobra smatra i sekretarka Sekretarijata za lokalnu samoupravu, Saida Čikić.

“U Sekretarijatu za loklanu samoupravu imamo dva savjetnika za saradnju sa NVO sektorom i oni su u stalnom kontaktu sa svim registrovanim organizacijama i udrženjima. Mi smo prije nekih godinu dana pokušali da ažuriramo našu bazu podataka, ali smo naišli na nezainteresovanost nevladinih organizacija. Tako da u ovom trenutku prema našoj evidenciji ima 108 nevladinih organizacija, što se ne poklapa sa popisom Ministarstva unutrašnjih poslova, prema kojem ih je u Bijelom Polju ima 237. Manje od polovine organizacija nam je dostavilo dokumentaciju, tako da je sada pitanje da li su nevladine organizacije pasivne samo u odnosu sa Loklanom samoupravom ili u svakom pogledu”, rekla je Čikić.

Govoreći o odnosu odbornika i građana poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Miomir Vojinović saopštio je da sve dok Crna Gora ne postane dio savremene porodice evropskih društava, teško se može govoriti o direktnom i objektivnom odnosu.

“Smatram da je ta saradnja u ovom trenutku svedena samo na politički nivo, a to je ono što je tragedija našeg grada i države. Mislim da će nažalost proteći još mnogo vremena dok građani shvate da mogu i da treba da se obraćaju odbornicima, jer su zapravo oni njihov glas u parlamentu. U tom smislu mislim da je neophodno uvođnje otvorenih lista, kako bi građani imali mogućnost da izaberu pojedinca, za kojeg misle da bi na najbolji način zastupao njegove interese i to je ono za šta se SNP zalagao”, rekao je Vojinović.

Kao jedan od predloga kojim bi se uspostavio kvalitetniji i sadržajniji odnos između građana i odbornika, Vojinović je naveo i uspostavljanje instituta odborničkih kancelarija.

“To bi omogućilo odbronicima da jednom ii dva puta nedjeljno prime građane koji imaju problem, da razgovaraju sa njima i pokušaju da nađu rješenje. Tako bi odbornici bili u prilici da javno iskažu stav o određenom problemu ili pitanju, a ja mislim da je ta ideja apsolutno ostvariva i neophodna”, zaključio je Vojinović.

Predstavnik NVO sektora i predsjednik Bjelopoljskog demokratskog centra Zdravko Janjušević istakao je danas da nevladine organizacije u prethodnom periodu nijesu imale dobru komunkaciju sa odbornicima, iako je to definisano ključnim pravnim aktima

“Odbornici bi trebalo da igraju značajnu ulogu u procesu donošenja odluka na lokalnom nivou. Međutim,  jedan broj odbornika uopšte ne učestvuje u radu parlamenta, ne javlja se za riječ, niti diskutuje i zato im građani sa pravom daju epitet ‘glasačke mašinerije’, zato je neophodno animirati odbornike”, istakao je Janjušević.

On se ovrnuo i na član 127. Poslovnika skupštine, prema kojem je predsjednik SO dužan da godišnje organizuje najmanje dva radna sastanka  sa predstavnicima klubova odbornika.

“To je jako važan institut, ali se ne koristi, mislim da je to pitanje koje treba apsloutno pokrenuti, jer je to najbolji put do uspotavljanja bolje saradnje odbornika i nvo sekotra”, naveo je Janjušević.

Preporuke sa današnjeg skupa, čiji je moderator bila predjsednica URCD-a Mirsala Tomić, biće proslijeđene radnoj grupi, koju  će činiti predstavnici Ministartsva javne uprave, Zajednica opština Crne Gore, CRNVO-a, URCD-a, kao i predstavnici NVO Aktivna zona, koji će pripremiti set modela odluka koje će između ostalog regulisati, saopštila je Nevena Bulatović iz CRNVO.

Forum građana je jedna od aktivnosti projekta “Moja zajednica-snažna”, koji je finansijski podržan od strane Evropske unije u okviru IPA programa za razvoj civilnog društva.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Vladimir Jelić, Darko Braič

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE