Za razvoj poljoprivrede i sela ove godine 210 hiljada eura (video)

Za podsticaj  razvoja poljoprivrede i ruralnog i održivog razvoja ove godine će iz opštinskog budžeta biti izdvojeno 210 hiljada eura, kazali su Jasmin Ćorović, sekretar Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj i Fazila Polumenta savjetnica u Sekretarijatu za ekonomski razvoj i preduzetništvo.

Gostujući u emisiji „Građanima u susret“ Radija Bijelo Polje, oni su istakli, da to pokazuje da je naša opština među izdašnijim lokalnim upravama kada je riječ o podršci poljoprivrednicima.

” To sigurno nije dovoljno, jer za poljoprivredu i ruralni razvoj treba mnogo više novca, ali s obzirom na budžetska sredstva kojima Opština raspolaže, mislim da smo izdvojili optimalan iznos. Ako pogledamo opštine iz okruženja, one imaju mnogo manji budžet za davanje za poljoprivredu i za ruralni razvoj „ rekao je Ćorović.

Ćorović i Polumenta su podsjetili da su u toku prezentacije programa podsticajnih mjera a žitelji 16 mjesnih zajednica u kojima je do sada obavljena prezentacija, u direktnoj  komunikaciji sa savjetnicima ovih sekretarijata imali su priliku da saznaju više o mjerama koje su predviđene programima, uslovima pod kojima se stiče pravo na subvencije, iznosima subvencije, i sl. U svrhu prezentacije takođe, urađene su i  brošure u kojima se može naći sve ono što se odnosi na ove programe.

Jedan od razloga donošenja opštinskog programa podsticajnih mjera, kazali su oni, jeste da se obuhvate svi poljoprivrednici koji proizvode za tržište a ne zadovoljavaju kriterijume državnog agrobudžeta. Takođe, željelo se dodatno subvencionisanje onih koji ispunjavaju uslove državnog agrobudžeta kako bi njihova proizvodnja bila još uspješnija, kao i uvažavanje specifičnosti naše opštine kao regiona.

“Znači da se isforsiraju neke proizvodnje koje nijesu dovoljno zastupljene na nivou države, a Bijelo Polje je prepoznato kao specifično u toj vrsti proizvodnje”, naglasila je Polumenta. Podsećajući da će za podsticaj razvoja poljoprivrede biti izdvojeno 150 hiljada eura, ona je istakla  da ovogodišnji Program mjera za podsticaj proizvodnje sadrži 14 mjera, a najviše novca kao i prethodnih godina biće izdvojeno za podršku razvoja tržišne proizvodnje mlijeka, 60 hiljada.

Što se tiče Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj ove godine je planirano 60 hiljada eura, odnosno 10 hiljada više nego lani, a programom je predviđeno 10 podsticajnih mjera, četiri više nego prethodne godine, dok je jedna mjera za koju nije bilo interesovanja izostavljenja, kazao je Ćorovič.

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka:Tanja Dangubić

Tonska relizacija: Zoran Rakočević

Video i foto: Vladimir Jelić

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Bez saglasnosti Redakcije zabranjeno je preuzimanje sadržaja sa veb portala Radija Bijelo Polje.