Zbog kašnjenja subvencija osobe sa invaliditetom ostaju bez posla (video)

Pored onih „starih“ problema sa kojima se osobe sa invaliditetom svakodnevno susreću, pandemija korona virusa donijela je i nove, koji su dodatno otežali njihov život, kazala je predsjednica Udruženja paraplegičara za Bijelo Polje i Mojkovac, Milka Stojanović.

Ionako narušeno zdravlje lica sa invaliditetom sada je dodatno ugroženo, uz to veći su i troškovi za ljekove i vitamine, onemogućeni su servisi podrške, a sve češći su i otkazi zbog kašnjenja subvencija, saopštila je Stojanović u emisiji „Osnaživanje i integracija osoba sa invaliditetom“.

Ipak, predaje i odustajanja nema, jedni drugima su najveća podrška u tešim trenucima, a veliko ohrabrenje im je pomoć koju dobijaju od Opštine, lokalnih organizacija i instutucija.

 „I zaista veliku zahvalnost dugujemo onima koji nas nijesu zaboravili u ovom izazovnom vremenu, a to je lokalna samouprava koja nam redovno isplaćuje određena finansijska sredstva, zatim Crveni krst koji pomoć davao u vidu humanitarnih paketa, kao i Biro rada, koji već godinama radi na osnaživanju naših kapaciteta. Takođe, uvijek nam daju prednost u ostvarivanju prava u zdravstvenim ustanovama, sekretarijatima, bankama“, istakla je Stojanović.

Međutim, od pojave korona virusa situacija se znatno pogoršala kada je riječ o zapošljavanju osoba sa invaliditetom, mnogi su dobili otkaze, a kasni se i sa refundacijom sredstava poslodavcima koji ih zapošljavaju.

„Opstanak Zaštitne radionica, koju smo osnovali i koja predstavlja posebnu organizaciju za zapošljavanje lica sa invaliditetom, takođe je upitan zbog pandemije. Određen broj radnika nije mogao ni da dolazi zbog rizika od zaraze, a i kasni se  sa isplatom ličnih dohodaka, jer se ne isplaćuju redovno subvencije poslodavcima koje zapošjavaju OSI, a to je obaveza Fonda za profesionalnu rehabilitaciju. Upravo iz tih razloga smo morali da otpustimo tri lica. Zato i apelujem na nadležne da nastave sa isplatom subvencija, jer lica sa invaliditetom ionako žive ispod granice siromaštva, a ne želimo da dođe do novih otkaza, jer trenutno imamo šest lica sa invaidtetom koje su zaposlene po ugovoru o radu“, podvukla je predsjednica Udruženja paraplegičara za Bijelo Polje i Mojkovac.

Osim kašnjenja subvencija, izostala je i podrška kojuje Vlada Crne Gore obezbjeđivala za ublažavanje ekonomske krize.

„Nije prepoznala posebne organizacije za zapošljavanje osoba sa invaliditeteom, kao što je Zašttna radionica, čime smo dodatno diskriminisani“, dodala je Stojanović.

Nedostatak finansijskih sredstava onemogućio je i pružanje servisa podrške, iako Udruženje paraplegičara za Bijelo Polje i Mojkovac ima licencu za pružanje socijalnih usluga – pomoć u kući i personalna asistencija.

„Personalna asistencija je neophodna, ali u nedostaktku sredstva nije obezbijeđena osobama sa invaliditeom, jer od strane Ministarstva rada i socijanog staranja nije raspisan konkurs za projekte za 2021. godinu“, kazala je Stojanović, dodajući da je izostala podrška ministarstava svim organizacijama koje pripadaju koalicija „Savez“.

Ipak, zahvaljujući javnim radovima uspjeće da obezbiede usluge personalne asistencije za 10 članova Udruženja paraplegičara za Bijelo Polje i Mojkovac i to na period od četiri mjeseca.

„To će im svakako mnogo značiti,  ali se ja nadam da ćemo u međuvremenu dobiti podršku i za neki projekat, te da ćemo kao licenirano udruženja imati prednost“, podvukla je ona.

Nada se i da će se pandemija korona virusa uskoro završiti, kako bi mogli da nastave borbu za bolji položaj osoba sa invaliditetom.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Dulović

Foto i video: Vladimir Jelić