Vuković: Poslije pandemije korona virusa očekuje se pandemija mentalnih poremećaja (video)

U Centru za mentalno zdravlje Doma zdravlja, nijesu rađena precizna istraživanja da li je korona kriza uticala na povećanje broja građana kojima je potrebna stručna pomoć psihologa ili psihijatra, kazala je psihološkinja Nataša Vuković. Ona je u emisiji „Tajne zdravlja“ Radija Bijelo Polje govirila o uticaju pandemije korona virusa na psihičko zdravlja građana.

„Da smo, na neki način, imali prekid rada u službi, možda bi po broju zakazanih pregleda i listi čekanja mogli da vidimo koliki je taj broj. Mi smo sve vrijeme, od početka pandemije do danas, radili nesmetano i nepromijenjenog radnog vremena. Centar za mentalno zdravlje je bez prestanka primao pacijente koji su se javljali za pregled, tako da je bilo dana kada je bilo više pacijenata, kao i dana kada je stručnu pomoć zatražilo manje osoba, ali je naš rad tekao neometano.Međutim, iz ličnog ugla mogu da kažem, da su se javljale mlađe osobe koje su dolazile zbog nekih drugih tegoba, ali se tokom  razgovora ili terapije ispostavilo, da uzrok može biti upravo ova situacija u kojoj se nalazimo. Mladi su se javljali sa sličnim simptomima, poput napada panike, gušenja, osjećaja stezanja u grlu, i drugih stanja koja mogu da ukazuju da su izolacija, manjak društvenih kontakata i živog druženja sa vršnjacima, osjećaj straha, jer nijesu ni sve porodice iste, razlog su zbog kojeg se tako osjećaju. U funkcionalim porodicama, gdje djeca ostvaruju tople odnose sa svojim roditeljima, u kojima je razvijena međusobna komunikacija, lakše se prevazilazi kriza“, ističe Vuković. Dodaje, da su se starije osobe  teže odlučivale za pomoć iako su i one, možda i ponajviše, trpjele određene probleme.

O pravim razmerama uticaja korona krize na mentalno zdravlje, kaže Vuković, znaćemo tek onda, kada se pandemija završi.

„Svi ćemo tek nakon završetka pandemije uvidjeti prave posljedice na mentalno zdravlje. Jer, ovo nije trenutna situacija koja je izazvala stres, nego je ovo produžena stresna reakcija koja traje i traje, i svaka osoba koristi maksimum svojih potencijala da se, sa manje ili više uspjeha, izbori sa stresnom situacijom u kojoj se nalazi. I tek kad prođe ta situacija koja je za nas ugrožavajuća, naši kontrolni mehanizmi popuštaju i javljaju se veće tegobe. Tako da mislim, da ćemo mi poslije ove pandemije imati pandemiju mentalnih poremećaja“, istakla je psihološkinja Vuković.

Repriza emisije  “Tajne  zdravlja” biće emitovana večeras na talasima Radija Bijelo Polje  od 20:15h

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i  video: Vladimir Jelić

Audio obrada: Sanida Kajević