U Crnoj Gori samo 20 odsto majki doji djecu, neophodna veća podrška dojenju (video)

Dojenje nudi najbolji početak života i adekvatan rani razvoj, zbog čega je potrebno dati podršku majkama i promovisati dojenje u svakoj prilici i na svakom mjestu.

U Crnoj Gori samo 20 odsto majki doji djecu, a taj procenat bi, zbog značaja za rast i razvoj djeteta, trebalo da bude mnogo veći, kazala je dr Vesna Cvijović, specijalista ginekologije i akušerstva. Ona je povodom obilježavanja Nacionalne nedjelje dojenja od 30. septembra do 7. oktobra, bila gošća u emisiji “Tajne zdravlja” Radija Bijelo Polje, i govorila o važnosti dojenja za zdravlje majke i bebe i većoj podršci dojenju od strane šire društvene zajednice.

“Ove nedjelje je Asocijacija preventivne pedijatrije Crne Gore iznijela podatak da u Crnoj Gori samo 20 odsto porođenih žena doji bebu. To je poražavajuća činjenica jer znači da svaka peta žena doji bebu. Da li je izostala podrška porodica, pa i nas ljekara-očigledno jeste i treba više raditi na edukaciji žena i pružanju podrške u tome, propagirati dojenje, upoznati žene sa prednostima dojenja za majku ibebu, pa čak i za kompletnu familiju kad je u pitanju ekonomski status, jer sve te adaptirane formule nijesu jeftine, a nikad ne mogu biti paralela dojenju niti majčinom mlijeku, odnosno, znači nikada ne mogu biti dovoljno dobre kao što je majčino mlijeko. Čak je u Crnoj Gori po preporuci UNICEF-a zabranjeno reklamiranje adaptiranog mlijeka baš u cilju podrške prirodnom dojenju koje je nezamjenjljivo”, istakla je dr Cvijović.

Dojenje je najjednostavniji, najzdraviji i najekonomičniji način da se obezbijedi zadovoljenje potreba novorođenčeta za ishranom. Bebe koje su dojene rjeđe obolijevaju u prvoj godini, a i tokom cijelog života. Dojenje blagotvorno djeluje na emocionalni, psihički i intelektualni razvoj djeteta, smanjuje rizik od pojave alergija, dijareje, gojaznosti i dr.

- Na drugoj strani, brojne su prednosti dojenja ja majku. Ono odlaže menstrualni ciklus, umanjuje rizik od raka, ubrzava oporavak nakon porođaja, utiče na emocionalno povezivanje majke sa bebom, smanjuje rizik za razvoj postporođajne depresije, obezbeđuje više sna majkama,  utiče na skidanje postporođajnih kilograma, i sl.

 

Repriza emisije “Tajne zdravlja” biće emitovana večeras na talasima Radija Bijelo Polje  od 20:15h

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija i audio obrada: Sanida Kajević