„Uzbudljiva staza i predivni predjeli Bjelasice oduševili učesnike MTB trke“ (video)

Planinska i MTB trka održane su juče na obroncima Bjelasice, u okviru manifestacije “Bjelasica za sve”, koju su organizovali Centar za sport i rekreaciju i TO Bijelo Polju, uz tehničku podršku biciklističkog kluba MFR-TEMPO i Planimnarskog kluba “Cmiljača”.

Ova manifestacija, koja je dio Evropske nedjelje sporta, koja se po prvi put obilježava u Bijelom Polju, okupila je više od 100 učesnika, koji su uživali kako u sportskom nadmetanju, tako i u prirodnim ljepotama našeg kraja.

Gostujući u emisiji „Sportski magazin“, Radija Bijelo Polje, član organizacionog odbora manifestacije, višestruki šampion Crne Gore u biciklizmu i član kluba MFR-TEMPO, Demir Mulić, kazao je da su prvi utisci jako pozitivni, posebno što je ovakav sportski događaj po prvi put organizovan u Bijelom Polju.

„Prvi utisci su sjajni, poslužilo nas je i lijepo vrijeme, tako da je sve proteklo kako smo i planirali i to je zaista bilo jedno odlično sportsko druženje u prirodi. Odazvao se i veliki broj učesnika, što je i najvažnije i nadam se da će ovo prerasti u tradicionalnu manifestaciju, koja će iz godine u godinu okupljati sve veći broj takmičara, kako iz Crne Gore, tako i regiona“, istakao je Mulić.

MTB trka okupila je 24 takmičara, koji su se, kako je rekao Mulić, takmičili u dvije kategorije.

„Učestvovali su i profesionalci i rekreativci, što nam je bilo jako važno, jer nam je cilj da omasovimo ovaj sport i da motivišemo ljude da se bave bicklizmom. Biciklisti su se takmičili u dvije kategorije,  od 14 do 20 godina, koji su vozili trku dužine 5,4 kilometra, odnosno skoro polovinu ukupnog uspona, a stariji od 20 su vozili dužinu od 10,7km, gdje je cilj bio ispred planinarskog doma Cmiljača. Svi takmičari su, što mi je bilo i najvažnije, trku završili bez ikakvih povreda i zaista je sve proteklo odlično“, saopštio je član kluba MFR-TEMPO, koji je bio zadužen za tehničku organizaciju trke.

U starijoj kategoriji prvi do cilja stigao je Miloš Lazarević iz Bara, inače reprezentativac i to za 49 minuta,  drugo mjesto osvojio je aktuelni državni šampion Goran Cerović, dok je treći  bio Bjelopoljac Mensur Sadiković.

U mlađoj kategoriji su prva tri mjesta osvojili reprezentativci u MTB-u i to Jovan Vučković, Danilo Vuković i Lazar Savićević, do su četvrti i peti bili Bjelopoljci, Todor Vujić i Eman Ljuca.

„Po prvi put je u Crnoj Gori organizovana trka uspona, koja nije ni malo lako, zato smo još i ponosniji što je sve bilo onako kako  smo i planirali. Nadam se da će naredne godine to sve biti na jednom višem nivou, da će biti i veći broj takmičara, jer se ove godine naša trka poklopila sa takmičenjima u Kotoru i Srbiji, tako da je i to uticalo na brojnost“, dodao je višestruki šampion Crne Gore u biciklizmu, Demir Mulić.

Napomenuo je da u Crnoj Gori imamo samo sedam biciklističkih klubova, te se nada da će ih u narednom periodu biti više.

„Vjerujem i da će ova manifestacija uticati na to, te da ćemo uz podršku Biciklističkog saveza, kao i Centra za sport i rekreaciju uspjeti da omasovimo ovaj sport. Mi imamo mnogo onih koji se rekreativno bave bicklizmom, ali ne i profesionalca i takmičra, a negdje razlog za to vidimo i to što je ovo prilično skup sport, ali svakako da sam na raspolaganju svima koji žele da se u njemu oprobaju i koji teže nekim vrhunskim rezulatatima“, podvukao je Mulić.

Očekuje i da će u narednoj godini biti više takmičenja, jer su ove brojna izostala zbog pandemije korona virusa.

„Ova sezona je završena, čeka se kalendar takmičenja za narednu, tako da ću uskoro početi sa trenažnim procesom, kako bih bio spreman za nove sportske izazove, kojih će, nadam se, biti više“, dodao je on.

Mulić je ove godine osvojio treće mjesto na Kopaniku, gdje je organizovan jedan od najtežih biciklističkih martona na Balkanu, a drugi je bio na državnom prevnstvu u kategoriji seniora.

„Zadovoljan sam postignutim, ali naredne godine očekujem i više“, kazao je Mulić, koji je do sada osvojio čak 220 medalja.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Dulović

Foto i video: Vladimir Jelić

Audio obrada i tonska realizacija: Sanida Kajević