Predstava “Svadba u zlatnoj šumi” najbolja na 29. Smotri dramskog stvaralaštva

Predstava “Svadba u zlatnoj šumi” u izvođenju učenika OŠ “Šukrija Međedović”, a u režiji profesorice Edite Ajdarpašić, proglašena je za najbolju na 29. Smotri dramskog stvaralaštva.

Mladi glumci izveli su bajkovit pozorišni komad, koji na duhovit način prikazuje karakteristike šumskih životinja, a i po reakcijama publike mogo se naslutiti da će upravo oni osvojiti prvu nagradu.

Profesorica Edita Ajdarpašić, koja je i režirala predstavu “Svadba u zlatnoj šumi”, kazala je da je jako ponosna na svoje učenike.

“Zaista se nijesmo nadali prvom mjestu, iako smo par mjeseci vrijedno radili i vježbali. Djeca su dosta truda uložila i zato sam mnogo srećna zbog njih, a nadam se da će ih ovo motivisati da nastave da se bave glumom”, istakla je Ajdarpašić.

Ulogu Lisice u pobjedničkoj predstavi igrala je Valentina Šarčević, koja je i dobila nagrada za najbolju glavnu žensku ulogu.

“Lisica u našoj predstavi ''Svadba u zlatnoj šumi'' je jako harizmatična, uporna i ne odustaje dok ne ostvari želje, a uz sve to je i zaljubljena. Mnogo sam vježbala, jer je ovo moja prva predstava, ali nakon ove nagrade, sigurno ću nastaviti da se bavim glumom, jer je ovo dokaz da imam talenat i da vrijedim”, kazala je učenica OŠ ''Šukrija Međedović'', Valentina Šarčević.

Iako je do sada glumio u više predstava, mladi Damjan Drobnjak danas je prvi put svoje glumačko umijeće predstavio na Smotri dramskog stvaralaštva za učenike bjelopoljskih osnovnih škola, za šta je i dobio nagradu za najbolju glavnu mušku ulogu.

“Igrao sam ulogu lijepog Cvetka u predstavi ''K'o nekad u osam''. Cvetko je lik koji se divi sebi, tako da je moja uloga bila prilično zahtjevna. Međutim, uz pomoć moje nastavnice uspio sam da dobro da odglumim, tako da sam jako sam zadovoljan onim što sam danas prikazao”, rekao je Damjan, učenik OŠ ''Marko Miljanov”.

Iako nagrade nijesu mogli dobiti svi, mr Goran Bjelanović, predsjednik žirija 29. Smotre dramskog stvaralaštva za učenike  bjelopoljskih osnovnih škola, kazao je da su svi bili sjajni.

 “Mi smo danas imali čast i privilegiju da ta djeca podijele dio djetinjsta sa nama i da nas podsjete na to kako ž djetinjstvo traje u nama dok god smo živi. U tom moru djece prepoznao sam mnogo talenata, kojima uloge nijesu dale priliku da se razmahnu, zato su nagrade dobili samo oni koji su igrali atraktivnije i efektivnije uloge”, naglasio je Bjelanović.

Obrazlažući odluku žirija o najboljoj predstavi, Bjelanović je istakao da je “Svadba u zlatnoj šumi”bila najkompletnija.

“Zaista su bili odlični , donijeli su jednu divnu šumsku bajku, oni su bili u okruženju koje je njima bliskom i vrlo poetično. Bilo je i drugih interesantnih rediteljskih rješenja i predstava, ali nekako je ona na nas ostavila baš najveći utisak”, rekao je predsjednik žirija i dodao je ova smotra od posebnog značaja za razvoj dramskog stvaralaštava u Bijelom Polju.

 “Ovdje stasavaju novi mladi glumci, živi teatar i obnavlja se, što je najvažnije, jer bi svijet bez umjetnosti bio jedno jako nesrećno mjesto “, poručio je Bjelanović.

Druga nagrada za predstavu u cjelini pripala je komadu ''K'o nekad u osam'' učenika OŠ ''Marko Miljanov'', dok je na trećem mjestu predstava ''Čija je ovo baba?'' učenika OŠ ''Pavle Žižić''.

Za najuspješniju mladu glumicu proglašena je Andrea Kojović, za ulogu Uzmije u predstavi ''Čija je ovo baba?'', nagrada za partnerstvo u igri dodijeljena je Omaru Dizdareviću za ulogu Buce i Dini Kadić za ulogu Duce u predstavi ''K'o nekad u osam''.

Danas su dodijeljene  nagrade i za najbolju mušku i žensku bravura, a te titule pripale su Darisu Popari ,za ulogu Zeca u predstavi ''Svadba u zlatnoj šumi'' i Ildi Sijarić, za ulogu Vjeverice  u predstavi ''Svadba u zlatnoj šumi''.

Najbolje epizodnu uloge odigrali su Iva Božović - Baba u predstavi ''Hip hop šajkača'' i  Ognjen Šćekić- Nikola u predstavi  ''Ko je smestio Crvenkapi?''.

Nagrada za scenski govor pripala je Denisu Hajroviću i Katarini Kovačević  u predstavi ''Čija je ovo baba?'', a za kolektivnu igru pripala predstavi  ''K'o nekad u osam'' OŠ ''Marko Miljanov''.

Najbolje kostime imali su glumci pobjedničke predstave ''Svadba u zlatnoj šumi'', dok je najbolja scenografija bila za predstavu  ''Čija je ovo baba?''.

Danas je uručena i nagradu za razvoj pozorišnog izraza, koja je pripala Zagorki Rakonjac za predstavu ''Ko je smestio Crvenkapi?''.

O najboljima na 29. Smotri dramskog stvaralaštva za učenike bjelopoljskih osnovnih škola odlučivao je stručni žiri u sastavu mr Goran Bjelanović, reditelj, mr Blaga Žurić, prosvjetna nadzornica u Zavodu za školstvo i Jusuf Bajramspahić, glumac Bjelopoljskog pozorišta.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Vladimr Jelić, Darko Braič, Dalibor Rakočević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SSADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE