Janjušević: Otvaranjem reciklažnog centra dobićemo čistiju životnu sredinu (video)

Prvi mini reciklažni centar za reciklažu plastike do finalnog poluproizvoda, biće otvoren u narednom periodu, u okviru Socijalnog preduzeća čiji rad je inicirao NVO ,,Bjelopoljski demokratski centar, kazao je Zdravko Janjušević, direktor te nevladine organizacije.

Gostujući u emisiji „Eko zona“ Radija Bijelo Polje, Janjušević je naglasio da je  to socijalno preduzeće jedino takve vrste na Sjeveru Crne Gore. 

„Ideja o reciklaži plastike se nametnula kao potreba i opštini Bijelo Polje, lokalnoj zajednici i društvu uopšte. Otpad, a pogotovo otpad od plastike, veliki je problem održivom ekološkom razvoju svakog društva, pa i našeg,  a pogotovo ovdje na sjeveru, gdje se ne posvećuje dovoljno pažnje procesu selekcije otpada. Na području bjelopoljske opštine je evidentirano preko 100 divljih deponija a plastika kao sirovina i otpadni materijal, zahtijevaju isti proces sakupljanja, kao i bakar, aluminijum i drugi metali.  Stoga očekujem, da će recikliranje plastike doprinijeti ne samo očuvanju životne sredine, već i rastu životnog standarda romske populacije, ali i ostvarenju dugoročnog cilja, razvnomjernijem razvoju “, istakao  je Janjušević.

Janjušević je naveo i da će koristi od Reciklažnog centra  u Bijelom Polju  imati  kompletna lokalna zajednica.

„Recikliranjem se smanjuju troškovi odlaganja otpada i količina plastike na deponijama, dok će na  drugoj strani, biti zapošljena dva lica sa evidencije Zavoda za zapošljavanje" podsjetio je direktor „Bjelopoljskog demokratskog centra“. 

Takođe je dodao, da je u planu obezbjeđivanja sredstava od donatora, kako bi se zaokružio proces  kroz nabavku novih mašina za proizvodnju gotovih proizvoda široke potrošnje a koji bi se plasirali kako na domaćem tako i na inostranom tržištu. Realizacijom ove ideje stvoriće se uslovi za otvaranje novih radnih mjesta i zapošljavanje marginalizovanih grupa i teže zapošljivih lica koja se nalaze na Birou rada.

Projekat pod nazivom ,,Otvaranje centra za reciklažu plastike i zapošljavanje pripadnika romske populacije“ je finansijski podržan kroz SMART START GRANT program  koji sprovodi Institut za preduzetništvo i ekonomski razvoj iz Podgorice a koji finansiran Evropska Unija.

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i vide: Vladimir Jelić

Tonska realizacija:Zoran Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević

 

Bez saglasnosti Redakcije zabranjeno je preuzimanje sadržaja sa veb portala Radija Bijelo Polje