Bogat program 18. IFTO, Zorica Belić i Isak Šabanović specijalni gosti

XVIII Internacionalni festival tamburaških orkestara održaće se 30. i 31. jula na gradskom trgu u Bijelom Polju. 

U okviru dvije festivalske večeri  nastupiće osam  renomiranih tamburaških orkestara iz pet država, a specijalni gosti ovogodišnje manifestacije su operska diva Zorica Belić i  mladi crnogorski muzičar,  Bjelopoljac, Isak Šabanović, saopštio je za Radio Bijelo Polje direktor Centra za kulturu, Milko Kovačević.

„Festival je internacionalnog karaktera, a  predstaviće se ansambli iz Ukrajine, Bosne i Hercegovine, Srbije, Sjeverene Makedonije i Crne Gore. Prvo festivalsko veče, u 21 čas i 30 minuta, otvoriće  dječiji tamburaški orkestar bjelopoljske muzičke škole, potom nastupaju ansambli iz Ukrajine, gradski TO iz Pljevalja, orkestar Ljubinka Lazića iz Novog Sada, a gošća večeri biće operska pjevačica Zorica Belić. Druge večeri festivala od 20 časova nastupaju tamburaši iz Sjeverne Makedonije, Muzički signali iz Bijelog Polja, TO  “Proleter” iz Sarajeva, a taj dio programa zatvaraju Bjelopoljski tamburaši. Poslije toga  slijedi revijalni dio, možda i najatraktivniji, solistički koncert našeg Isaka Šabanovića”, najavio je Kovačević.

On je istakao da je uvjeren da će ljubitelji tambure uživati u ovogodišnjem programu, a saopštio je i da će oba festivalska dana upotpuniti nastupi Kulturno-umjetničkog društva “Tekstilac”.

“U subotu u 10 časova održaće se svečani defile KUD-a ‘Tekstilac’, zatim će od 12 časova članovi ovog kulturno-umjetničkog društva održati mini koncert, dok će se sa novim narodnim igrama predstaviti publici i u nedjelju, takođe od 10 do 12 časova”, kazao je direktor Centra za kulturu.

S obzirom da se 18. Festival tamburaških orkestara naslanja na manifestaciju “Dani dijaspore - iseljenika”, te da postoji težnja da se ovaj festival dodatno turistički valorizuje, predviđena je i promocija  proizvođača bjelopoljskog kraja.

“U saradnji sa lokalnom turističkom organizacijom, a na štandovima koji već postoje na našem gradskom trgu, organizovaćemo i mini sajam domaće radinosti, narodnih rukotvorina, ručno rađenih unikatnih predmeta, suvenira i domaće hrane bjelopoljskih proizvođača”, dodao je Kovačević.

Naglasio je da je prema trenutnim zahtjevima Instituta za javno zdravlje i Ministarstva zdravlja za prisustvo na manifestacijama ovog tipa potreban dokaz o vakcinaciji ili negativan test na korona virus.

“Ali mi već sjutra očekujemo nove mjere, tako da ćemo o svemu na vrijeme obavijestiti sugrađane, vodeći računa prije svega o njihovom zdravlju i bezbjednosti”, rekao je direktor Centra za kulturu.

Pokrovitelj 18. Festivala tamburaških orkestara je Opština Bijelo Polje, izvršni producent JU Centar za kulturu ''Vojislav Bulatović  Strunjo'' Bijelo Polje, a prijatelji manifestacije su  kompanije ''Put-Gross'' i ''Swisslion Takovo''.

Autorka: Sanja Dulović

Foto: JU Centar za kulturu ''Vojislav Bulatović  Strunjo''