Pejić: Neka vaskrsenje Hristovo donese mir, slogu i jedinstvo

Vjernici pravoslavne vjeroispovjesti proslaviće u nedjelju najveći hrišćanski praznik Vaskrs, a tim povodom čestitku je uputio i protojerej Darko Pejić uz želju da vaskrsenje Hristovo donese mir, slogu i jedinstvo.

Hrišćani danas obilježavaju i Veliki petak – dan kada je Isus Hrist raspet, a kako je kazao arhijerejski namjesnik Pejić, ovo su dani u kojima crkva strada i sastradava sa svojim Gospodom, Isusom Hristom.

„Zato molim sve da ove dane provedemo u strogom postu, da bi zajedno i radosno dočekali vaskrsenje Hristovo“, kazao je Pejić.

On je istakao da je smisao Vaskrsa i vjere pronalazak i otkrivanja onog dobrog u svakom čovjeku.

„Da budemo bolji, da se trudimo da ispravljamo sebe, da ovaj praznik donese radost, a ovu bolest i pošast odnese, da se narod ujedini i pomiri, da se zacari pravda istina i ljubav u srcima svakog čovjeka. Da budemo milosrdni i milostivi u ovim danima, da se sjetimo onih koji nemaju i koji oskudijevaju, da im pomognemo i da učinimo da i oni u radosti i ljubavi dočekaju dane vaskrsenja Hristovog. Da vaskrsne Gospod, da se proslavi ime njegovo u srcima svakog čovjeka i na cijeloj zemlji, i u našem gradu i u našem narodu“, poručio je starješina hrama Svetih apostola Petra i Pavla, protojerej Darko Pejić.

On je još jednom vjerno narodu čestitao nastupajući praznik, s tradicionalnim pozdravom „Hristos voskrse“ i „Vaistinu voskrse“.

Podsjetimo, Vaskrs je pokretan praznik, koji uvijek pada u nedjelju, prvu iza punog mjeseca, poslije proljećne ravnodnevnice, a za Vaskrsenje Hristovo pravoslavni hrišćani pripremaju se četrdesetodnevnim postom.

Praznik vaskrsenja Gospodnjeg slavi se tri dana, a obilježavanje ovog praznika prati i običaj farbanja jaja, kao i održavanje liturgija.

Autorka: Sanja Dulović

Foto: arhiva RBP

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE