Otvorena izložba fotografija i dokumenata „Tako su govorili naši preci“

Izložba dokumenata i fotografija pod nazivom: „Tako su govorili naši preci“ otvorena je danas u galeriji Centra za kulturu, u organizaciji Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore i Srpskog  kulturno-informativnog centra „Sveti Sava“ iz Bijelog Polja.

Izložba prevashodno ima istorijski karakter, ali njen cilj je da osavremeni i aktuelizuje znamenite istorijske ličnosti i pojedine istorijske periode srpskog naroda u Crnoj Gori.

Na izložbi su govorili protojerej Darko Peijć, dr Ivan Furtula, dr Momčilo Vuksanović i dr Savo Marković.

“U Bijelom Polju o precima je možda najljepše govoriti kroz Miroslavljevo jevanđelje, onoga, na čemu smo odhranjeni, a ovo što vidimo oko nas, riječi najsvetijih i najmudrijih naših predaka , naša su ljestvica odavde do neba” naveo je Pejić.

Kako je kazao Momčilo Vuksanović, izložbu “Tako su govorili naši preci” čine fragmenti iz istorije srpskog naroda kroz riječi i fotografije ljudi koji su tu istoriju stvarali.

“Ovim našim aktivnostima želimo da damo doprinos razvoju zajedništva, ljubavi, sloge i svega onoga što na ovim prostorima čini život, a što u poslednje vrijeme poprima neke druge dimenzije. Mi želimo da prevaziđemo nesuglasice i na konkretan način pokažemo šta srpski narod predstavlja, te da na najbolji način ostvarimo komunikaciju sa ostalim nacionalnim zajednicama u Crnoj Gori” naveo je Vuksanović.

Izložba, koju je otvorio dr Savo Marković biće dostupna posjetiocima narednih deset dana.

Program je vodio Saša Jevrić.

 

Tekst i foto: Vanja Šabanović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE