Uspješno realizovan projekat ,,Kroz druženje i edukaciju zajedno do inkluzije”

Rezultati projekta ,,Kroz druženje i edukaciju zajedno do inkluzije”, koji je realizovala nevladina organizacija ,Novi popredak” predstavljeni su danas na konferenciji za medije.

Prema riječima izvršnog direktora te NVO, Radivoja Bogavca, aktivnosti projekta realizovane su sa ciljem obezbjeđivanja uslova za puno i aktivno učešće djece sa smetnjama u razvoju i mladih sa invaliditetom , i to na ravnopravnoj osnovi kroz razvoj i primjenu pružanja jednakih mogućnosti i šansi.

,,Organizacijom informativno- edukativnih aktivnosti podstakao se razvoj novih znanja i vještina djece sa smetnjama u razvoju, i mladih sa invaliditetom. U procesu implementacije projektnih aktivnosti razvijane su metode rada koje ohrabruju njihovo učešće u svim aktivnostima u njihovom okruženju. Planske aktivnosti projekta sprovele su psihoterapeutkinja Nejra Mekić, i koleginice Alida Božović i Bojana Brajić”, navodi Bogavac u saopštenju, i dodaje da su aktivnosti implementirane u tri srednje škole u Bijelom Polju.

Radionicama su prisustvovali učenici Gimnazije ,,Miloje Dobrašinović”, ,,Srednje stručne škole” i ,,Elektro-ekonomske škole”, koji će, kako se očekuje, u predstojećem periodu svojim vršnjačkim aktivizmom djelovati na okruženje i stvarati konstruktivniji ambijent sa smanjenom socijalnom distancom i povećanom tolerancijom okruženja, u odnosu na učenike sa posebnim obrazovnim potrebama.

U okviru projekta realizovano je i niz informativno-edukativnih radionica u osnovnim školama,,Dušan Korać“, ,,Marko Miljanov“, i,,Vladislav Ribnikar“. Projekat je sproveden i u  Kolašinu, u školi,,Braća Selić” gdje su se učenici sa smetnjama i teškoćama u razvoju te obrazovne ustanove, upoznali sa aktuelnom metodologijom uspješnije inkluzije i integracije u školske i društvene tokove.

Jedna od realizovanih aktivnosti projekta je i okrugli sto, na kojem su učesnici dali doprinos u vidu konstruktivnih prijedloga i rješenja za konkretno detektovane probleme učenika sa smetnjama  u razvoju i mladih sa invaliditetom.

,,Napravljena je i kvalitetna analiza koja će poslužiti kao smjernica u budućem radu i djelovanju svih raspoloživih resursa u rješavanju problema navedene ciljne grupe. Prilikom realizacije edukativno-informativnih radionica vršilo se mapiranje potreba posebnim metodološkim pristupom od strane predavača, a koje je podrazumijevalo istraživanje o potrebama koje mladi sa smetnjama i teškoćama u razvoju i mladi sa invaliditetom imaju u školi, vannastavnim aktivnostima, društvenoj zajednici i preprekama sa kojima se suočavaju”, navode u dostavljenom saopštenju.

Koordinator projekta, Radivoje Bogavac, istakao je da će NVO ,,Novi poredak” rezultate ovih istraživanja predočiti Ministarstvu finansija i socijalnog staranja i Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta, i to kroz konkretne preporuke i obrazloženja, sa ciljem unapređenja položaja učenika sa posebnim obrazovnim potrebama i mladih sa invaliditetom.

Projekat ,,Kroz druženje i edukaciju zajedno do inkluzije” realizovan je uz podršku Ministarstva finansija i socijalnog staranja Crne Gore.

Saopštenje i foto: NVO ,,Novi poredak”

Tekst objavila: Eldina Bećirović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE