Obilježen Svjetski dan Roma, priznanje ,,Romsko srce“ Srednjoj stručnoj školi

U Srednjoj stručnoj školi danas je obilježen 8. april, Svjetski dan Roma, a na  prigodnoj svečanosti koju su tim povodom organizovale  nevladine organizacije ,,Romski klub kulture“, ,,Romski pokret“ i ,,Romi sa sjevera“ u saradnji sa organizacijom HELP, toj obrazovnoj ustanovi uručeno je  priznanje „Romsko srce“, za doprinos uprocesu integracije romske populacije.

Rozana Božović  iz NVO ,,Romski pokret“, istakla  je  da je Srednja stručna škola dala nemjerljiv doprinos integraciji Roma i Romkinja koji žive u Bijelom Polju, pa je shodno tome, romska zajednica  odlučila da priznanje ,,Romsko srce“ pripadne upravo toj ustanovi.

,,U proteklom periodu ovu školu je pohađalo pet redovnih učenika romske nacionalnosti od kojih je jedna Romkinja studentkinja engleskog jezika i književnosti, dok su ostali u procesu redovnog obrazovanja. Ova škola je kroz dva javna rada pružila šansu Romima da stiču znanja, vještine i iskustva kroz rad u školskoj biblioteci i poslovima u oblasti kulturnih dešavanja“, kazala je Božović.

Zahvalivši na priznanju koje mu je uručila Zineta Selimović iz NVO ,,Romi sa sjevera", zamjenik direktora Petar Matijašević je istakao da Srednja stručna škola sa romskim zajednicama godinama unazad ima dobru saradnju, te da će tako biti i ubuduće.

„Mi ćemo i u daljem periodu raditi na obrazovanju Roma, kako bi stekli potrebna znanja i vještine i bili ravnopravni i konkurentni  na tržištu rada“, naveo je Matijašević.

U ime organizacije HELP, Zineta Selimović uručila je Matijaševiću i bogat fond školskih knjiga, koje će, kako je rekla, upotpuniti školsku biblioteku.

Tokom obilježavanja Dana Roma, u Srednjoj stručnoj školi prezentovan je dio romske kulture i običaja, a  prema riječima Paule Božović, ovaj dan  je prilika da čitavu crnogorsku javnost  podsjete na društvenu odgvornost .

,,Veliki broj Roma u Crnoj Gori nema lična dokumenta, niti obezbijeđene uslove stanovanja, socijalnu i zdravstvenu zaštitu. I dalje je mali procenat obrazovanih pripadnika romske populacije, nizak životni standard, visok procenat nezaposlenih i nedovoljna zastupljenost u političkom i javnom životu  samo su neki od problema, koji dodatno usložnjavaju proces integracije ovog naroda u crnogorsko društvo. Vjerujemo da će se to u narednom periodu poboljšati“, naglasila je Božović.

Prigodan kulturno-zabavni program, pod mentorstvom profesorica koje vode učenike RE populacije, Gordane Đurović, Ervine Čikić i Milene Drobnjak, pripremili su učenici Srednje stručne škole Paula Božović, Sara Stešević, Hana Atulahović, Mitar Selimović i Anastasija Petrić. Likovne radove izložile su učenice Hana Atulahović i Ivana Bulatović. 

Nevladine organizacije ,,Romski klub kulture“, ,,Romski pokret“ i ,,Romi sa sjevera“ obezbijedile su i školski pribor za učenike koji su pripadnici romske populacije, a pohađaju osnovne škole ,,Pavle Žižić“, ,,Marko Miljanov“ i ,,Risto Ratković“.

Inače, današnja manifestacija realizovana je u okviru projekta „Nevladine organizacije u akciji promocije i zaštite ljudskih prava Roma i Egipćana u Crnoj Gori“, koji implemntira Help i  Romska organizacija mladih  “Koračajte sa nama Phiren Amenca”. Projekat finansira Evropska unija kroz Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava (EIDHR).

 

Autorka: Eldina Bećirović

Foto: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.