Dr Bošković: Vakcinacija doprinosi kolektivnom imunitetu i sprečava pojavu zaraznih bolesti (AUDIO)

Vakcinacija djece koja se upisuju u prvi razred osnovne škole privodi se kraju, a narednih dana planirana je i vakcinacija djece školskog uzrasta – završnih razreda osnovne i srednje škole,  kazala je koordinator Službe izabranih doktora za djecu, prim. dr Julija Bošković.

“Ona je, gostujući u emisiji “Tajne zdravlja” Radija Bijelo Polje, saopštila da se vakcinacija odnosi na djecu 2015. kao  i djecu 2014. godište, koja nijesu primila vakcina ili nijesu pošla u prvi razred iz opravdanih razloga.

“Vakcinacija se obavlja kod izabranog doktora, uz prethodno zakazivanje i uz poštovanje epidemioloških mjera. Imunizacija djece je pri kraju, a biće vakcinisano oko 500 mališana. Planiramo i vakcinaciju maturanata, a ovih dana očekujemo isporuku  potrebnih doza vakcina. U pitanju su vakcine protiv zaraznih bolesti koje su po zakonu obavezne za taj uzrast”, istakla je dr Bošković.

Ona podsjeća i da kriza izazvana virusom korona danas predstavlja najveću prijetnju za djecu u Crnoj Gori, jer je negativno uticala na svaki aspekt života najmlađih i otežala njihov pristup kvalitetnim zdravstvenim uslugama.

„Prethodnih godina Dom zdravlja - Služba imunizacije za djecu, prepoznat je od Instituta za javno zdravlje  kao zdravstvena institucija sa visokim obuhvatom imunizacije za sve vakcine, pa za i MMR vakcinu. Ministarstvo zdravlja u saradnji sa UNICEF-om  ukazuje na opasnost od izbijanja epidemije malih boginja zbog sve manje vakcinacije djece MMR vakcinom, što ih čini izloženim bolestima koje mogu imati čak i smrtni ishod. Zbog toga smo ovih dana posebnu pažnju  usmjerili ka najmalađima i činimo sve da održimo trend vakcinisanja djece za sve vakcine“, poručila je dr Bošković.

Repriza emisije “Tajne zdravlja” biće emitovana večeras na talasima Radija Bijelo Polje od 20:15

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto: Arhiva Radija Bijelo Polje

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE