Festival klasične gitare: Za najboljeg se nadmeću 32 takmičara

Učenici osnovnih škola muzičkog obrazovanja iz Crne Gore i Srbije, njih 32, predstaviće danas svoj talenat i umijeće u okviru takmičarskog dijela prvog Festivala klasične gitare u Bijelom Polju.

Mladi i talentovani umjetnici takmiče se u disciplini solo gitara u tri kategorije i kamerni ansambli sa gitarom u dvije kategorije, a najbolje će izabrati stručni žiri koji čine profesori iz Srbije Nenad Petrović i Andrej Jovanić, kao i  profesor iz Podgorice Rade Amanović.

Profesor gitare iz Podgorice pred sami početak takmičenja kazao je za Radio Bijelo Polje da će zasigurno biti teško donijeti odluku o najboljima, ali da će ona biti poštena i objektivna.

“Uloga žirija nikada nije laka, naročito kada ima mnogo talentovane djece, tako da je to zaista velika  velika odgovornost. Ali ih moramo ocijeniti i uraditi sve da pobijedi onaj koji to stvarno zaslužuje”, rekao je profesor Amanović.

On je istakao da su festivali mnogo važni, naročito za učenike osnovnih muzičkih škola.

“Prije svega da bi inspirisali djecu da nastave da sviraju, a rezultati takmičenja tu su da ih podstaknu da rade još više, kako bi bili bolji”, dodao je profesor gitare Rade Amanović.

Pored toga što je član žiri, Nenad Petrović iz Beograda profesor je učenika škole “Petar Konjević” koji učestvuju na festivalu.

“Došao sam sa tri moja učenika, koja se takmiče u prvoj kategoriji. Ovo je jedno svakako novo i lijepo iskustvo za njih, koje će impomoći da napreduju u izvođenju. Uvijek se nadamo dobrom plasmanu, ali nam to nije prioritet, jer je najvažnije da djeca budu zadovoljna svojim izvođenjem. Ako uspiju da odsviraju kao što to rade na času, ili ako ih atmosfer amotiviše da odsviraju još bolje, to će za nas biti najveća nagrada”, kazao je Petrović i posebno pohvalio organizaciju Festivala klasične gitare, prvog takve vrste na sjeveru Crne Gore.

Svoj talenat danas će prikazati i učenica bjelopoljske Škole za osnovno muzičko obrazovanje Sara Kurgaš, a kako je kazala, nada se dobrom plasmanu.

“Takmičim se u drugoj solo kategoriji, potrudiću se da se predstavim na najbolji način. Vježbala sam tokom cijele godine i zato očekujem nagradu, koja bi mi bila najdraža od svih, jer je ovo prvi put da se takmičim u rodnom gradu”, naglasila je Kurgaš.

Desetogodišnji Jovan Ginić iz Beograda takođe vjeruje da će osvojiti neku nagradu.

“Prvi put sam u Bijelom Polju i zaista mi je drago što sam dobio priliku da učestvujem u ovom takmičenju. Dosta sam vježbao i nadam se da ću danas pokazati sve ono čemu me je profsor naučio”, kazao je Ginić, dodajući da mu iskustva sa prethodnih takmičenja mnogo znače.

Večeras u 19 časova u Centru za kulturu biće uručene nagrade najboljima, koji će održati i koncert sa gostom Filipom Miladinovićem, nekadašnjim učenikom bjelopoljske Škole za muzičko obrazovanje.

Autorka i foto: Sanja Čujović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJE BIJELO POLJE