“TolkiNiš 2018” obogatio mrežu festivala fantastike u regionu

Mreža festivala naučne fantastike u regionu bogatija je za još jedan festival - Festival fantastike “TolkiNiš 2018”, prvi takve vrste u Nišu.

Okupljeni oko ideje da afirmišu fantastičnu književnost i da daju doprinos njenom razvoju, članovi Udrženja ljubitelja fantatstike “Ordo drakoNiš” u saradnji sa Niškim kulturnim centrom odlučili su da pokrenu festival “TolkiNiš 2018”, koji će se održati 14. i 15. aprila.

Nišlije će imati priliku da ta dva dana uživaju u bogatom i raznovrsnom programu festivala, koji će obuhvatiti više raznorodnih akktivnosti koje zadiru u nekoliko različitih  umjetnosti.

Sve one umjetnosti u kojima fantastika igra važnu ulogu biće zastupljene, kazao je za Radio Bielo Polje v.d. direktor Niškog kulturnog centra, Srđan Savić.

“Osmislili smo bogat filmski i književni program,  biće organizovane i promocije određenih autora, edicija, izdavačkih kuća, festivala, a održaće se i bazar fantastike. Biće zastupljene sve oblasti fantastike, od naučne, horora, epske fantastike, pa sve do tradicionlanih fantastičnih žanrova. Program će trajati od ranih jutranjih pa sve do kasnih večernjih sati, tako da očekujemo da ovo bude prilično reprezentativno izdanje, što će nam biti zamajac za naredne godine da budemo sve bolji i bolji”, kazao je Savić.

Poseban pečat prvom festivalu “TolkiNiš 2018” će dati eminentni gosti iz sfere fantastike.

“Među brojnim gostima će biti Goran Skrobonja, pisac koji se proslavio u domenu fantastike, pisac Uroš Petrović, Vladimir Vešović i Igror Krstić koji će voditi školu stripa i ilustracije. Sa nama će biti i majstror maske i filmski autor, Miroslav Lakobrija, kao i  Ljubica Dolašević koja će održati radionicu čarobnih šešira i štapića. Imećemo još mnoge zanimljive autore iz domena fantastike, kako one iskusnije kao što je Miloš Petković, tako i one koji tek ulaze u svijet fantastike poput Lele Stojanović”, najavio je v.d. direktor Niškog kulturnog centra.

Kako je Savić istakao drugog dana će se predstaviti prijateljski festivali -  bjelopoljski Regionalni festival fantastične književnosti REFESTICON,  beogradski Festival epske fantastike “Mač i magija” i Festival fantastike “Tolkinfest”, kao i Udruženje ljubitelja Fantastike Kostolac.

Prvi festival fantastike u Nišu ima za cilj i da afirmiše taj književni pravac, a v.d. direktor Niškog kulturnog centra, Srđan Savić siguran je da će to i postići.

“Fantastika sa jedne strane kod pojedinih konuzumenata kulture izaziva specifične stavove, jer misle da je to  nešto izvan sfere realnosti, nešto što pripada sferi neshvatljivog. Sa druge strane mnogo je onih koji poštuju fantastiku, koji njeguju fantastične podžanrove i koji u tim domenima postižu vruhsnke rezultate. Cilj nam je da afirmišemo fantastiku za generacije koje dolaze, kako bi uspostavili određene parametere da znaju šta je to najvrijednije i najkvalitetnije što se stvara u fantastici, kako bi oni kasnije mogli da grade svoj ukus u toj oblasti i kako bi mogli da se razvijaju kao potencijalni stvaraoci”, naglasio je on.  

Savić vjeruje da će “TolkiNiš 2018” prerasti u tradiciju, da će dostići rang ostalih festivala posvećenih fantastici i da će samim tim postati manifestacija po kojoj će Niš biti prepoznatljiv.

                                                                                                                                           

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Niški kulturni centar

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE