Grebović: Poreski obveznici u Bijelom Polju prilično revnosni u ispunjavanju obaveza

U okviru projekta “Poreski karavan”, koji realizuje Poreska uprava u saradnji sa Privrednom komorom i Unijom poslodavaca Crne Gore, danas je u hotelu “Franca” održana  tribina za poreske obveznike u Bijelom Polju.

Ovdašnji privrednici imali su danas priliku da u direktnoj komunikaciji sa poreskim službenicima dobiju odgovore u vezi praktične i jednostavnije primjene poreskih propisa, kao i da ukažu na probleme sa kojima se susreću.

Prioritete Poreske uprave jeste uspostavljanje poreske discipline, a kako je kazao pomoćnik direktora Sektora za opreativu u oblasti inscpekcijskog nadzora  Sreten Grebović, najbolji put ka ostavrivanju tog cilja jeste uspostavljanje dvosmjerne komunikacije i jačanje povjerenja između Poreske uprave i poreskih obveznika.

“Danas smo imali priliku da kroz neposrednu komunikaciju detektujemo probleme koji su se pojavili u minulom periodu i da od poreskih obveznika čujemo njihove prijeldoge i šta je to što bi trebalo da unaprijedimo. Na ovaj način želimo da što više edukujemo poreske obveznike, kako bi oni odgovornije izvršavali svoje obaveze, bez zahtjeva i upozorenja Poreske uprave”, saopštio je Grebović. 

On je podsjetio da uskoro ističe rok za podnošenje prijava i finansijskih izvještaja za prošlu godinu, ističući da su poreski obveznici u Bijelom Polju prilično revnosni u ispunjavanju svojih obaveza.

“Imamo uspon u povećanju urednosti  broja predatih izještaja i prijava, kao i uspon u plaćanju prispjelih poreskih obaveza, a današnja tribina bila je odlična prilika da  predstavnike Unije poslodavaca, Privredne komore, strukovnih udruženja i vlasnike biznisa još jednom podsjetimo na neophodnost poštovanja propisa i procedura”, naveo je pomoćnik direktora Sektora za opreativu u oblasti inscpekcijskog nadzora  Sreten Grebović.

Načelnik područne jedinice u Bijelom Polju Tomislav Timotijević istakao je danas da je ta služba na raspolaganju svim poreskim obveznicima.

“Tu smo za sva pitanja,  kako bi olakšali njihovo poslovanje i dali doprinos suzbijanju sive ekonomije, a naravno i da bi legalizovali sve djelatnosti koje se odvijaju mimo protokola i odobrenja. Reazlizacijom tih aktivnosti postižemo i naš strateški cilj, a to je kvalitetno pružanja usluga poreskim obveznicima  i efikasna i efektivna naplata javnih prihoda”, naglasio je Timotijević.

U uslovima kada privredni sektor obavlja djelatnost u uslovima naslijeđene ekonomske krize, čiji se tragovi još uvijek osjećaju, važno je istaći da u Bijelom Polju  imamo čak osam obveznika sa bijele liste.

“Oni svojim redovnim prijavljivanjem i isplaćivanjem povećavaju naš fisklani kapacitet i omogućavaju da planskom dinamikom ispunjavamo budžetske zadatke”, zaključio je načelnik područne jedinice u Bijelom Polju.

Projekat „Poreski karavan“ organizujese u okviru proaktivnog pristupa Poreske uprave, usmjerenog na jačanje kapaciteta za pružanje usluga poreskim obveznicima i dvosmjerne komunikacije, a u cilju podsticanja dobrovoljnog poštovanja propisa od strane poreskih obveznika.

„Poreski karavan“ će nakon Berana i Bijelog Polja obići i ostale gradove Crne Gore među kojima su Pljevlja, Budva, Ulcinj, Bar, Tivat, Kotor, Herceg Novi, Nikšić i Podgorica.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Darko Braič i Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE