Tončić: Za voćare ovih dana pune ruke posla (video)

Zimsko prskanje voća kojim se suzbijaju štetočine i prouzrokovači biljnih bolesti neophodna je agrotehnička mjera koju je potrebno obaviti čim vremenske prilike dozvole, kazala je Vesna Tončić, savjetnica u Republičkoj savjetodavnoj službi za biljnu proizvodnju.

Gostujući u emisiji „Građanima u susret “Radija Bijelo Polje, Tončić ističe da radovi u voćnjacima počinju održavanjem higijene nakon berbe.

“Štetni organizmi gajenih voćaka su vrlo aktivni i u toku čitave vegetacije, kada se izvodi najveći broj tretiranja. Međutim sa zaštitom voćaka od prouzrokovača bolesti i štetočina počinje se znatno ranije, još u toku mirovanja vegetacije, što je voćarima dobro poznato. To je zimsko tretiranje  voća, koje ima veliki značaj i obavezna je mjera u proizvodnji voća. Ovo tretiranje se izvodi u vrijeme mirovanja vegetacije, odnosno od opadanja lišća u jesen pa do početka vegetacije u proljeće. Najbolji rezultati u suzbijanju štetnih organizama se postižu kada se zimsko tretiranje izvodi u drugoj polovini februara a poslednji rok do kada bi trebalo uraditi zimsko prskanje voćaka su prvi dani marta, odnosno početak otvaranja cvjetova ili lisnih populjaka, poznatije kao faza “mišije uši”.  Međutim, koštičavo voće, malinu i kupinu treba tretirati nešto ranije, je rove voćne vrste kreću ranije sa vegetacijom”, kaže Tončić.

Ona ističe, da se zaštita sprovodi hemijskim i mehaničkim mjerama. Mehaničke mjere zaštite su naročito pogodne u manjim voćnjacima, a obuhvataju rezidbu i uklanjanje suvih i oboljelih grana, a higijenska zaštita podrazumijeva prskanje voćaka pesticidima protiv bolesti i štetočina. Za ovaj tretman koriste se sredstva kao što su Plavi kamen, Bodrovska čorba, Bakarni oksihlorid, Bakrocid, Kupragin, Blauvit i dr. Ako je zimskim pregledom utvrđeno i prisustvo štetočina, bakarnom sredstvu treba dodatimineralno ulje, Bijelo ulje, Belol, Galamini i dr. “Kombinacijom bakarnih preparata i mineralnog ulja istovremeno se djeluje na prouzrokovače  bolesti i štetočina”, naglašava Tončić.

Repriza emisije ,,Građanima u susret" biće emitovana večeras na talasima Radija Bijelo Polje od 20:15.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Zoran Rakočević

Audio obrada i montaža: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.