Đaci opet u školskim klupama, direktori poručuju da će to dati bolje rezultate

Bjelopoljski osnovci i srednjoškolci vratili su se danas u školske klupe, ali nastava se i dalje odvija uz poštovanje važećih epidemioloških mjera za suzbijanje korona virusa.

Direktori  obrazovnih ustanova ističu da su svi zadovoljni zbog povratka u učionice, te da „živu riječ“ ne mogu zamijeniti online platforme,  iako je i nastava na daljinu dala određene rezultate.

U  školi ,,Braća Ribar“ u Zatonu nastava je organizovana u dvije smjene, a direktor Vladimir Bugarin ističe da za sada nema problema.

„Svako odjeljenje je podijeljeno u dvije grupe, a časovi traju po 30 minuta. Takođe, vodeći računa da u potpunosti ispoštujemo preporuke Instituta za javno zdravlje, iskoristili smo maksimalno prostorne kapacitete, kako bi za svakog učenika obezbijedili prostor od 4 m2 i još 6m2 za nastavnika. Dakle, svi kapaciteti su nam usaglašeni sa tim normativom, pa su nam tako i grupe podijeljene“, pojasnio je Bugarin.

Istakao je i da su prevoz učenika organizovali brinući upravo o najboljem interesu djece.

„Oni iz najudaljenijih područja će pohađati prvu smjenu, da bi na vrijeme kući dolazili, jer je zimski period, dok će oni  iz neposrednijeg okruženja ići u drugu smjenu“, kazao je direktor OŠ ,,Braća Ribar“.

Uvjeren je i da će povratak u školske klupe značiti i bolje ostvarivanje vaspitno-obrazovnih rezultata.

„Neposredan vid nastave ništa ne može zamijeniti, tako da očekujemo i da će učenici na ovaj način bolje usvajati znanja, vještine i kompetencije“, istakao je Bugarin.

I u školi „Risto Ratković“  spremno su dočekali početak drugog polugodišta.

„Svi učenici se vraćaju u školske klupe, ali moraće da se poštuju sve epidemiološke mjere i preporuke Instituta za javno zdravlje, što podrazumijeva nošenje maski, držanje distance, umanjen broj učenika u jednom odjeljnju, pa ćemo ih dijeliti u dvije grupe. Jutros smo startovali sa nastavom od 7:30h i za sada sve protiče bez problema“, kazao je direktor OŠ „Risto Ratković“, Sreto Pavićević.

Iako se nastava na daljinu i upotreba online platformi za učenje pokazala dosta dobrom, Pavićević ističe da su se svi nekako uželjeli učionice i tog neposrednog kontakta.

„Učenici su jako srećni, sada će moći da se susretaju sa nastavnicima i profesorima, ali i da se druže sa vršnjacima“, rekao je Pavićević.

Malo drugačiji princip nastave sprovodi se u Srednoj elektro-ekonomskoj školi, a direktor te obrazovne ustanove, Miodrag Bato Ivezić, ističe da su spremni da se prilagode svakoj situaciji.

„Mi smo i u prvom polugodištu, jer smo stručna škola, radili više nego ostali, zbog vježbi, ali i praktične nastave koja se morala izvoditi u školi. Sada smo napravili nove rasporede, ali vjerujem da će sve to funkcionisati na najbolji način“, kazao je Ivezić.

Kako je saopštio, prvaci su podijeljeni u dvije grupe, pa će i naizmjenično, odnosno svake druge sedmice, pohađati opšte obrazovne predmete.

U drugoj smjeni, kako je naveo, biće maturanti i oni će svih šest časova imati u školi.

„Vježbe i praktična nastava za učenike 2. i 3. razeda drže se redovno u školi ili kod poslodavaca, dok će se opšte obrazovni predmeti se odvijati po grupama“, dodao je direktor Srednje elektro-ekonomske škole.

Autorke: Sanja Dulović

Foto: arhiva RBP

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE