U toku nastavak lokalnog zasjedanja

Lokalni parlament nastavio je  rad, a s obzirom na to da je ostalo više od dvadeset tačaka dnevnog reda, odbornike i danas očekuje višečasovno zasjedanje.

Skupština je  jednoglasno usvojila  izvještaj o realizaciji Programa mjera za podsticaj razvoja poljoprivrede za prošlu sa  Programom mjera za ovu godinu, iako su se iz opozicionih klupa, tokom diskusija, mogle čuti zamjerke na njegovu realizaciju.

Tako je Miomir Vojinović iz SNP-a ustvrdio da se samo mali broj podsticajnih mjera za unapređenje poljoprivrede u potpunosti realizuje, dok Vidran Kljajević smatra da nema konkretnih rezultata kada je u pitanju ovaj program  mjera i to potkrepljuje činjenicom da je u bjelopoljskim selima sve manje stanovnika. On kaže da poljoprivrednici imaju problema u plasmanu tržišnih viškova, ali se ne mogu pohvaliti ni kvalitetnom putnom, elektro i vodovodnom mrežom. Odbronik SDP-a, Tufik Bojadžić zamjerio je lokalnoj vlasti što se kako je istakao, nedovoljno sredstava izdvaja za unapređenje poljoprivrede, s obzirom na činjenicu da je  je poljopivreda srateška grana  razvoja naše opštine.

Na ovakve trvdnje opozicionih odbornika, reagovao je predsjednik Opštine Petar Smolović, koji je kazao da su sredstva koja se iz loklanog budžeta izdvajaju za razvoj poljoprivrede možda nedovoljna, ali je i naglasio da su bjelopoljskim poljoprivrednicima na raspolaganju i značajna sredstva koja se kroz brojne podsticajne mjere izdvajaju iz državnog agrobudžeta. Smolović je kazao i da se kroz projekte kao što su MIDAS i IPARD like, ovdašnjim poljoprivrednim proizvođačima otvaraju brojne mogućnosti za razvoj agrara, podsjećajući da će za mjeru 1 IPARD like „Investicije u fizički kapital poljoprivrednih gazdinstava“ biti opredijeljeno  oko 10 miliona eura. Smolović je obećao i da će do 2. aprila, lokalna uprava izmiriti sva  dugovanja prema ovdašnjim poljoprivrednicim na ime podsticajnih mjera, a da će prioritet u naplati dugovanja imati mljekare.

 

Odbornici su usvojili i prijedloge odluka o radnom vremenu i auto taksi prevozu na teritoriji Opštine.

 

Autorka: Tanja Dangubić 

Foto:Vladimir Jelić, Darko Braič

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE