Luka Joksimović pobjednik 25. ,,Bjelopoljskog likovnog proljeća“

Mladi slikar Luka Joksimović, pobjednik je 25. jubilarnog salona ,,Bjelopoljsko likovno proljeće“, koji je održan u galeriji Centra za kulturu, u organizaciji JU Muzej Bijelo Polje.

Ovogodišnji likovni salon otvorio je kustos-istoričar umjetnosti, Radoš Gačić, koji je kazao da je ova manifestacija ulaznica u svijet umjetnosti Bjelopoljcima, i da će tako biti dokle god traje ovakva priča.

,,Slike koje su večeras ispred nas obojene su nekom lokalnom, umjetničkom notom i svaki umjetnik je na svoj način dao doprinos da kroz sopstvenu viziju, estetiku i kreativnost oda počast svim prethodnim vremenima. Ova izložba čvrsto je utemeljena na tradiciji koja prati moderne tokove i koja treba da bude podstrek mladim stvaraocima, da na reprezentativan način predstavi aktuelan trenutak crnogorske umjetničke scene, a da mu za to bjelopoljski ambijentalni prosor, istorija i tradicija bude vodeći motiv i vječita inspiracija“, istakao je Gačić.

Pobjednik ovogodišnjeg likovnog salona Luka Joksimović, predstavio se tehnikom ulja na platnu, čija je tema bila ,,Raspeće“, a da je pored stručnog žirija slika zavrijedila i pažnju publike dokazale su i brojne ovacije.

,,Ovo je zaista veliko priznanje za mene, jer 25 godina tradicije postojanja dokazuje da se radi o veoma kvalitetnoj manifestaciji. Ja već 15 godina učestvujem, i nijesam se nadao nagradi jer mi je pripala prije četiri godine, ali sam izuzetno zadovoljan ishodom. Nagrada je mač sa dvije oštrice, ali vjerujem da će mene podstaći na bolji trud i zalaganje“, istakao je Joksimović.

Drugu nagradu prema odluci žirija osvojila je mlada slikarka Tea Franca, dok je treća pripala Anđeli Durutović.

Jubilarna izložba okupila je 41 umjetnika čije radove je bjelopoljska publika imala priliku da pogleda, a pored akademskih slikara radove su slali i profesori, amaterski slikari, kao i đaci. Prisustvo velikog broja mladih umjetnika govori da će i u narednom periodu Likovni salon imati sjajnu budućnost.

Direktor JU Muzej Željko Raičević, kazao je u svom obraćanju, da je cilj ove manifestacije da obuči mlade slikare, da ih uvede u umjetnost i na taj način poštuje dugu i bogatu likovnu tradiciju, oličenu u slikarskoj porodici Lazović koja je djelovala u 18. i 19. vijeku.

,,Odlučili smo da ove godine zaokružimo naš slikarski opus, i pokušaćemo da u skladu sa finansijskim mogućnostima organizujemo rad jedne Likovne kolonije, i tako obuhvatimo sve naš aktivnosti kada je u pitanju slikarstvo“, zaključio je Raičević.

O kvalitetu pristiglih radova odlučivao je stručni žiri čiji je predsjednik bio istoričar umjetnosti, direktor Galerije kulturnog centra Gornji Milanovac, Radoš Gačić, i članovi akademski slikar iz Rožaja Ismet Hadžić, i istoričar umjetnosti iz Bijelog Polja, Amar Mulabegović.

Svim učesnicima direktor Muzeja uručio je zahvalnice kao doprinos za afirmaciju slikarstva, a posebne zahvalnice pripale su Majdi Mekić, Željku Madžgalju i Eldinu Suljeviću.

Prisutni su uživali u kompoziciji tradicionalne Jevrejske pjesme Hava Nagila, koju su izveli učenici Muzičke škole Matija Veličković (gitara) i Vladimir Kuč (flauta).

Autorka i foto: Eldina Idrizović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE