,,Bjelopoljsko likovno proljeće“ već 25 godina njeguje slikarsku tradiciju

Proljećni likovni salon ,,Bjelopoljsko likovno proljeće“  već 25 godina njeguje uspomenu na slikarsku tradiciju u Bijelom Polju, a ovogodišnja manifestacija okupila je 41 umjetnika, čiji će radovi večeras biti izloženi u galeriji Centra za kulturu.

Okupljeni oko ideje da unaprijede slikartsvo i rad stvaralaca, čelni ljudi bjelopoljskog muzeja, davne ’94 godine uz pomoć sedam umjetnika pokrenuli su manifestaciju ,,Bjelopoljsko likovno proljeće“, a do danas su se na toj manifestaciji predstavila 124 umjetnika.

,,Bjelopoljsko likovno proljeće“ sada važi za jednu od najboljih manifestacija u zemlji, koja na kvalitetan način populariše likovnu umjetnost, istakao je danas direktor JU Muzej Bijelo Polje,  Željko Raičević, gostujući u emisiji “Otvoreni studio”, Radija Bijelo Polje.

“Ovaj jubilej dočekujemo ponosni na sve ono što smo postigli u prethodnom periodu, a veliki broj prijavljenih umjetnika i preko stotinu dostavljenih radova još jedan je dokaz kvaliteta našeg proljećnog likovnog salona. Žao mi je što ne možemo večeras da izložimo sve radove, zbog  malih kapaciteta galerije Centra za kulturu i nadam se da ćemo do naredne manifestaicije riješiti i taj problem, jer je u planu rekonstrukcija zgrade muzeja i izgradnja galerije”, ispričao je Raičević.

Za ovogodišnju izložbu svoje radove su pored akademskih slikara slali i profesori, amaterski slikari, kao i đaci, što ovom likovnom salonu daje posebnu draž.

“Ova manifestacija učinila je da  likovna umjetnost postane životni poziv mnogih mladih ljudi, a zahvaljujući njoj danas imamo 24 akademska slikara u Bijelom Polju. Sa druge strane, ovakve izložbe za afirmisane umjetnike predstavljaju uvijek novi izazov za ispitivanje i potvrdu umjetničkog dostignuća”, kazao je direktor JU Muzej Bijelo Polje.

U želji da privuku što veći broj umjetnika organizatori “Bjelopoljskog likovnog proljeća” odlučili su da za 25. likovni salon izmijene neke propozicije.

“Odlučili smo da najboljima ove godine uručimo novčane nagrade, kako bi stimulisli umjetnike da se naredne godine prijave u još većem broju. Siguran sam da će naš stručni žiri, koji čine istoričar umjetnosti Radoš Gačić, koji je direktor Kulturnog centra u Gornjem Milonovcu, akademski slikar iz Rožaja Ibrahim Kurpejović, kao i naš istoričar umjetnosti Amar Mulabegović, donijeti ispravnu i objektivnu odluku”, napomenuo je Raičević, pozivaju sve ljubitelje umjetnosti da budu dio večerašnje manifetsacije.

Proljećni likovni salon ,,Bjelopoljsko slikarsko proljeće“, 25. po redu, večeras će u 19 sati u Centru za kulturu svečano otvoriti predsjednik Opštine Bijelo Polje, Petar Smolović, o izložbi će govoriti istoričar umjetnosti Radoš Gačić, a program jubilarne manifestacije upotpuniće i nastup učenika Škole za muzičko obrazovanje.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Zoran Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE