Guberinić: Lica sa invaliditetom mogu da računaju na našu podršku (video)

Položaj lica sa invaliditetom u Bijelom Polju značajno je unaprijeđen i to zahvaljujući podršci lokalne samouprave i drugih institucija i ustanova u našem gradu, smatra predsjednica Udruženja oboljelih od multipleskleroze, Lidija Guberinić.

Gostujući u emisiji „Osnaživanje i integracija osoba sa invalidtetom“, Guberinić je istakla da društvo danas ima više senzibiliteta prema licima sa invaliditetom, što se pokazalo i u trenucima zdravstvene krize izazvane pandemijom virusa korona.

Veliki napredak, prema riječima Guberinić, vidljiv je u oblasti zapošljavanja, dok je arhitektonska nepristupačnost i dalje najveći problem.

„Uz finansijsku i savjetodavnu podršku Zavoda za zapošljavanje lica sa invaliditetom se danas dugoročno zapošljavaju i nakon završetka projekta, što  ranije nije bio slučaj, a i u velikoj mjeri su razbijene predrasude kdo poslodavaca. Međutim, nepristupačnost objekata u javnoj upotrebi problem je koji i dalje najviše pogađa ovu populaciju, ali sa nadamo da će i on biti riješen“, kazala je predsjednica Udruženja oboljelih od multipleskleroze.

Iako imaju podršku lokalne samouprave, Guberinić je napomenula da projekti organizacija i udruženja koja se primarno bave licima sa invaliditetom u posljednje vrijeme ne dobijaju podršku određenih ministarstava, te se, kako je kazala ne poštuje parola „ništa o nama bez nas“.

Saopštila je da će o tom problemu biti riječi i na sjutrašnjem okruglom stolu, koji organizuje koalicija „Savez“.

„To će biti prilika da u otvorenom razgovoru sa predstavinima svih relevantinih institucija još jednom skrenemo pažnju na probleme sa kojima se suočavamo, zatržimo podršku za njihovo rješavanje i postavimo nove zadatke i ciljeve“, kazala je Guberinić.

Ona je u suret 3. decembru, Međunarodnom danu osoba sa invaliditetom, još jednom poručila da lica sa invaliditetom nijesu sama, te da će Udruženje oboljelih od multiple skleroze, ali i druge oragnizacije i udruženja, ostati otvorena za sva njihova pitanja.

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Sanja Dulović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Zoran Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE