Bjelopoljac Amir Kolić postiže zapažene rezultate i u Mostaru

Bjelopoljac Amir Kolić učenik je  trećeg razreda srednje škole Ujedinjenih Svjetskih Koledža u Mostaru, gdje postiže zapažene rezultate i svoj rodni grad predstavlja u najboljem svjetlu. 
 
Kolić je dvije godine srednje škole proveo u bjelopoljskoj Gimnaziji ,,Miloje Dobrašinović", odakle je konkurisao za stipendiju koju Crna Gora opredjeljuje za samo dva učenika godišnje. 
 
,,Nastavu pohađam na engleskom jeziku po Internacionalnom programu koji je priznat na svim svjetskim univerzitetima. Fokusiram se na matematiku, ekonomiju, računarske nauke, fiziku i u budućnosti planiram da se time i bavim. Mostar je prelijep grad, zaista sam se lijepo snašao i volim šetati ulicama na putu do škole. Zaljubljen sam u kulturu ovog grada, koja je izuzetno bogata, ima tradicionalnu priču koja mu samo povećava ljepotu", kazao je za Radio Bijelo Polje, Amir Kolić.
 
Na pitanje koliko se razlikuje školovanje u okviru ovog programa i crnogorskog, Kolić je istakao da su razlike znatne. 
 
,,Ovdje biram šest predmeta, po jedan iz svake grupacije, koji se veoma detaljno obrađuju, tada i učenici od treće godine već počinju da se usmjeravaju, što je meni odlično vrijeme za to. Od šest izabranih predmeta, tri biram na standardnom dok preostala tri izučavam na visokom nivou. Matematika, ekonomija i fizika bili su moj izbor za učenje na visokom nivou. Imamo priliku da kroz akademski plan pohađamo razne vannastavne aktivnosti. Ja sam odlučio da apliciram za stipendiju jer mi  otvara mnoga vrata ka budućnosti, i mogu da razmišljam da se pridružim nekada velikim svjetskim univerzitetima", uvjeren je Amir.
 
Amir Kolić osnovnu školu ,,Dušan Korać" završio je kao đak generacije, a kako je kazao, taj period će mu zauvijek ostati u sjećanju. 
 
Kolić je  početkom novembra, predstavljao Crnu Goru na  balkanskoj matematičkoj Olimpijadi gdje je dobio pohvalu, a početkom setembra dodijeljena mu je i na Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi u Sarajevu. 
 
Kolić je savjetovao mlade da iskoriste prilike koje im se pružaju. 
 
,,Sada u ovom teškom vremenu pandemije savjetovao bih mlade da ne zanemare učenje, i neka iskoriste ovu priliku da shvate koliko zapravo mogu sami sebi da pomognu u vidu obrazovanja, i da uvijek ulažu u obrazovanje, jer se ono isplati u svakom smislu", zaključuje Kolić. 
 
 
Autorka: Eldina Bećirović 
Foto: Arhiva RBP 
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.