Stres i umor najčešći uzrok tenzionih glavobolja (video)

Stresogeni i ubrzani tempo savremenog načina života neminovno se odražava na zdravlje ljudi, između ostalog i pojavom glavobolje.

Brojne svjetske studije su potvrdile da čak 70-90 odsto ljudi, nekada u svom životu, ima glavobolju kazala je dr Zilha Idrizović, sprecijalista neurologije. Gostujući u emisiji “Tajne zdravlja”, Radija Bijelo Polje, dr Idrizović je istakla da su glavobolje česte i u našem društvu, te da je kod 10 odsto populacije ona hroničnog karaktera.

“Ne samo u neurologiji, nego i u opštoj medicinskoj praksi, glavobolja je najčešći simptom na koji se žale naši pacijenti. Kada je u pitanju njihova učestalost, najviše je tzv. tenziogenih glavobolja, koje pripadaju primarnim glavoboljama, zatim, migrenske glavobolje koje su najpoznatije širokim narodnim masama, i još neke druge vrste glavobolja u okviru primarnih glavobolje. Sa druge strane, imamo jednu veliku kategoriju takozvanih sekundarnih, odnosno simptomatskih glavobolja, u čijoj osnovi ispoljavanja leže neke druge bolesti. Upravo, u tom momentu je jako važno da napravimo neurološki pregled pacijenta i dalje planiramo dopunsku dijagnostiku, kako bismo utvrdili uzrok koji je doveo do glavobolje a samim tim, i započeli adekvatno liječenje ovog problema“, naglasila je dr Idrizović.

Ona podsjeća da je stres provocirajući faktor za mnoge hronične glavobolje, u prvom redu za migrensku glavobolju.

“Primarne glavobolje nijesu opasne po život a odlikuje ih to što imaju hronični karakter, odnosno, javljaju se epizodično, dva- tri puta, nekada i četiri puta mjesečno, zbog čega u značajnom  obimu mogu da naruše kvalitet života“, podvlači dr Idrizović.

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Zoran Rakočević

Audio obrada i montaža: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE