Mapirane autohtone sorte voća u okviru projekta "Unapređenje i promocija slow food-a u Crnoj Gori''

U okviru projekta "Unapređenje i promocija slow food-a u Crnoj Gori'' koji realizuje  NVO “Kisele vode“, završeno je mapiranje tradicionalnih proizvoda, autohtonih sorti na teritoriji opština sjevera Crne Gore.

“Akcenat je stavljen na stare sorte jabuka, krušaka i šljiva, kao i na proizvode koji su karakteristični po načinu proizvodnje ili imaju neku posebnu karakteristiku. Takodje, tokom istraživanja je posvećena pažnja informisanju proizvođača o značaju očuvanja tradicionalnog načina proizvodnje. Nakon obavljenih istraživanja, slijedi obrada svih podataka i selekcija proizvoda koji će biti kandidati za Ark of Taste listu Slow food Internationala. Rezultati ovog istraživanja će biti predstavljeni na radionici koja je zbog epidemiološke situacije odložena za decembar.  Na radionici će biti riječi i o  benefitima članstva u Slow food, a biće predstvaljeni primjeri dobre prakse”, naveli su iz NVO ”Kisele vode”.

Ukoliko epidemiološka situacija dozvoli, u decembru je planirana još jedna radionica, na kojoj će o značaju registracije i sertifikacije proizvoda govoriti predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Inače, projekat "Unapređenje i promocija slow food-a u Crnoj Gori'', finansira Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, u okviru Javnog konkursa za finansiranje projekata/programa nevladinih organizacija u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja "Podrška afirmaciji poljoprivrednih proizvoda na domaćem tržištu”. 

 

 

Saopštenje i foto: NVO “Kisele vode”

Tekst uredila: Tanja Dangubić

Tekst objavila: Sanida Kajević