Zatonci dosanjali višedecenijski san, vodovod postao njihova stvarnost (video)

Završetkom  primarne vodovodne mreže u dužini od 15 kilometara, stanovnici Zatona riješiće jedno od prioritetnih životnih pitanja, na čije rješavanje su čekali bezmalo tri decenije, kazao je između ostalog Marko Dangubić, v.d. predsjednika Savjeta  MZ Zaton.

Gostujući u emisiji  „O mjesnim zajednicama“  na talasima Radija Bijelo Polje, on je istakao da će 28.avgust 2020. godine ostati upisan velikim slovima kao značajan datum kada se riješilo jedno od višedecenijskih infrastrukturnih pitanja o kojem su generacije maštale i sanjale.

„Začetnik ovog velikog poduhvata bio je bivši predsjednik Opštine Aleksandar Žurić, a dalje te poslove je nastavila lokalna uprava na čelu sa prvim čovjekom Petrom Smolovićem. Opština je na sebe preuzela obavezu da uradi projekat i finansirala je izgradnju tri kilometra glavnog voda i zahvaljujući razumijevanju Vlade Crne Gore na čelu sa predsjednikom Duškom Markovićem koji su odvojili oko 600.000 eura, urađena  je  primarna mreža u dužini od 15 km. Dužan  sam da istaknem, da je porodica Janković omogućila prolaz naše vodovodne mreže preko njihovog imanja, jer da nijesmo imali njihovo razumijevanje od ovog vodovoda ne bi bilo ništa. Radove na izgradnji primarne  mreže u roku i kvalitetno je odradila firma Indel-inžinjering iz Podgroice. Ovih dana očekujemo tehnički prijem prve faze, a zatim slijedi dogovor sa Vodovodom-Bistrica u vezi sa  utvrđivanjem kriterijuma oko priključenja domaćinsatava na mrežu“, podsjetio je Dangubić.

Drugi problem, koji Zatonci skoro pola vijeka ne uspjevaju da riješe na kvalitetan način je pitanje regulacije korita Lima, kaže v.d. predsjednik ove mjesne zajednice.

„Problem sa ovim pitanjem nastao je davnih 60-ih godina kada se korišćenjem šljunka iz Lima gazdovalo na jedan neracionalan način. Lim je u potezu od mosta na Brzavi do usjeka Kljunača odnio više od 100 hektara  vrlo plodne zemlje. Ukorićena je rijeka Lim, ali te obaloutvrde su i dalje ostale osjetljive na nekim mjestima. Trenutno, sada imamo jedan potez u dužini od 110 metara, na kojem je širina odbojnog nasipa smanjena sa 20 na 3, 5 metra, tako da, ukoliko se nešto ne učini na podizanju nasipa prije jesenjih kiša, onda će sve biti vraćeno na staro. Time bi  nastala ogrmona šteta,  jer je u međuvremunu  dio građana priveo namjeni to devastirano zemljište. Upućeno je nekoliko zahtjeva Direkciji za vode i lokalnoj upravi da se taj problem riješi i nadam se da će imati razumijevanja za naše potrebe“, poručio je Dangubić.

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto, video i audio obrada: Sanida Kajević

Tonska realizacija: Milan Knežević

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE