Zejak: Očekujem da polimska šljivovica bude novi brend Crne Gore

Centar za razvoj agrara u saradnji sa nadležnim sekretarijatima opština Bijelo Polje, Berane, Andrijevica i Plav, stručnjacima Intituta za voćarstvo iz Čačka i Univerziteta Donja Gorica, otpočeo je projekat “Polimska šljivovica”, čiji je cilj unapređenje proizvodnje i bolji plasman na tržištu ove rakije.

Projekat se realizuje u okviru ovogodišnjeg javnog poziva „Podrška afirmaciji poljoprivrednih proizvoda na domaćem tržištu“, koji je finansiran  iz agrobudžeta Ministarstva poljoprivrede i ruralnog azvoja, kaže Dejan Zejak, koordinator projekta.

“U Crnoj Gori  je poslednjih decenija prisutan trend zaštite domaćih proizvoda i usklađivanja  sa standardima Evropske unije, a dobijene su i prve robne marke. Aktivnosti projekta obuhvataju dva info dana u Bijelom Polju i Andrijevici i jedan centralni okrugli sto u Bijelom Polju gdje će eksperti iz Crne Gore, Srbije i Ministarstva poljoprivrede govoriti javnosti i proizvođačima o značaju sprovođenja redovnih kontrola alkoholnih pića, s obzirom na to, da je riječ o vrlo osjetljivim proizvodima koji u slučaju da se neadekvatno proizvode i skladiše, mogu imati negativan uticaj na zdravlje i život potrošača. Takođe, na ovim radionicama će biti riječi o mjerama nadzora i kaznenim odredbama u slučaju plasiranja alkoholnih pića bez dobijene dozvole za promet. Da bi riješili problem boljeg načina proizvodnje i plasmana „Polimske šljivovice“ svi učesnici projekta,proizvođači rakije i agrostručnjaci iz resornih sekretarijat iz ove četiri opštine, moraju se edukovati iz važeće zakonske oblasti, tehnologije pravilne proizvodnje pića i  marketinga, ističe Božo Premović, iz  beranskog Sekretarijata za poljoprivredu.

U okviru projekta “Polimska šljivovica” biće izrađena osnovna baza podataka proizvođača šljivovice u Polimlju, analiza uzoraka rakije sa ovog prostora, promo spot i bilbordi širom Crne Gore, a u planu je održavanje dvije radionice i centralnog skupa, kao i formiranje registra  proizvođača ove rakije i preduzimanje daljih koraka u cilju zaštite oznake porijekla “Polimske šljivovice”, kazao je Jasmin Ćorović iz Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj Opštine Bijelo Polje.

 

Izvor i foto: NVO Centar za razvoj agrara

Tekst uredila: Tanja Dangubić

Tekst objavila: Sanida Kajević