Dr Konatar: Zbog koronavirusa očekujemo povećan priliv pacijenata iz oblasti psihijatrije

Pandemija korona virusa poslednjih mjeseci ostavila je značajne posljedice na mentalno zdravlje ljudi, pa se u narednom periodu može očekivati povećani broj pacijenata kojima će biti potrebne usluge iz oblasti psihijatrije, kazala je psihijatar dr Gordana Konatar, rukovodilac Centra za mentalno zdravlje, koje postoji u okviru Doma zdravlja.

Gostujući u emisiji „Tajne zdravlja“ Radija Bijelo Polje, doktorka Konatar objašnjava da niko nije ostao imun na probleme koje je donijela epidemija koronavirusom, jer su neki izgubili članove porodice, drugi ostali bez svojih zdravstvenih kapaciteta, budući da su im nakon korona virusa ostale posljedice u vidu raznih strahova i  drugih fizičkih problema.

„Svako od nas ima odgovarajući kapacitet kao odgovor na stresnu situaciju i vjerujte, ne postoji dovoljno jak krov ako postoji dovoljno jak vjetar da ga oduva. Za nekog je to mali problem u odnosu na druge. Smrt djeteta, bračnog druga i druge  traumatske situacije, čak i oni sa veoma dobrim kapacitetom za podnošenje stresa ne mogu da podnesu i tada dolazi do sloma adaptabilnih mehanizama i razvoja posttraumatske stresne reakcije koja može da dovede do niza drugih negativnih stanja. Najčešće se javljaju depresije i neki drugi  psihijatrijski entiteti, ali dolazi i do sloma fizičkih kapaciteta, jer psihički faktor je veoma važan u očuvanju somatskog zdravlja. Postoje bolesti koje zovemo psihosomatske i koje su odraz mentalnog stanja na unutrašnje organe i uopšte, na zdravstveno funkcionisanje neke osobe. Mentalno zdravlje  je jedan od tri stuba zdravlja, pored fizičkog zdravlja i socijalnog blagostanja i ono je neminovno ugroženo kada bilo šta naruši ravnotežu neke osobe. Realno je očekivati, da u narednom periodu dođe do većeg priliva pacijenata kojima će trebati usluge sistema iz ove oblasti“, objašanjava dr Konatar.

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Milan Knežević

Audio obrada: Sanida Kajević

Tekst objavila: Sanida Kajević

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE