U okviru festivala Izvorne muzike - deset koncerata

Festival izvorne muzike, tokom kojeg će biti održano deset koncerata, počinje krajem oktobra, saopšteno je na današnjoj konferenciji, održanoj u sali Centra za kulturu.

Prvi u nizu koncerata izvorne muzike učenika osnovnih škola sa područja bjelopoljske opštine, održaće se poslednje nedjelje oktobra, u školi “Pavle Žižić”, u Njegnjevu, najavio je koordinator projekta, professor Almir Martinović.

“Ovim festivalom, odnosno projektom, želimo učenicima da predstavimo naše narodno muzičko blago, da im prenesmo ljubav prema narodnoj pjesmi, kroz melodiju i ljepotu tekstova, ali i da ih povežemo upravo kroz muziku. Uskoro počinjemo sa probama i već se svi radujemo prvom koncertu u Njegnjevu, a vjerujem da će interesovanje biti veliko kao i 2015. godine”, rekao je Martinović.

On je naglasio da je projektom predviđeno 10 koncerata, sedam će se održati u osnovnim školama, a tri završna u sali Centra za kulturu.

“Ove godine u projekat su uključeno sedam škola, među kojima su OŠ “Pavle Žižić”, “Marko Miljanov”, “9. maj”, “Vuk Karaddžić”, “Aleksa Bećo Đilas”, “Vladislav Sl. Ribnikar”, kao i škola Risto Ratković. Nakon prvog koncerta u Njegnjevu, svake naredne sedmice obilazićemo i druge škole. Uporedo sa osnovcima, krajem oktobra počinjemo probe i sa srednjoškolcima, a novina od ove godine jeste uključivanje i starijih sugrađana, koji će, kao i učenici srednjih škola, učestvovati u završnom koncertu”, kazao je koordinator projekta, dodajući da je plniran i novogodišnji koncert, za sam kraj godine.

Zadovoljstvo što će učenici OŠ “Pavle Žižić” i ove godine biti uključeni u ovu manifestaciju iskazala je i direktorica te vaspitno-obrazovne ustanove, Tatjana Šebek.

“Na radost đaka i ove godine dio smo projekta “Festival izvorne muzike”, jako samo zadovoljni kako je to pšroteklo 2015. I vjherujemo da će tako biti I ove”, kazala je Šebek, podjećajući da se upravo ta škoila prva uključila u ovaj projekat.

Projekat “Festival izvorne muzike” realizuje NVO “Muzička baština”, a pokrovitelj je Opština Bijelo Polje.

Autorka: Sanja Čujović
Foto: Vladmir Jelić