Mlade Bjelopoljke zainteresovane za pokretanje biznisa

Online radionica „Napravi StartUp plan i ostvari svoj preduzetnički san“ biće organizovana sjutra za mlade žene iz Bijelog Polja i to putem aplikacije ZOOM, saopštila je za Radio Bijelo Polje predsjednica NVO Omladinski klub Berane, Milena Aković.

Radionica se organizuje u okviru nacionalnog projekta Osnaži.Me i to u cilju osnaživanja mladih žena kroz edukaciju o pokretanju biznisa, istakla je Aković.

„Cilj radionice je da dođemo do svih onih mladih žena koje imaju ideju u sebi i žele da je realizuju, ali nijesu sigurne kako. O tome kako napisati projekat, kako doći do sredstva za realizaciju biznis plana sjutra ćemo govoriti sa mladim ženama iz Bijelog Polja, kod kojih, čini mi se,  još uvijek vlada taj strah prema biznisu i preduzetništvu. Međutim,  upravo je to cilj ovog  projekta - da osnažimo i pokrenemo mlade žene“, poručila je Aković, koja je i vođa projekta Osnaži.me.

Kako je kazala, pravo učešća imaju žene od 17 do 25 godina, a za sjutrašnju radionicu se već prijavilo njih 25.

„Interesovanje je sjajno i raduje nas to što su mlade žene, iako malo skeptične, bile slobodne da nas kontakiraju i da pitaju o čemu se radi i kako mogu da učestvuju. Drago nam je i što je grupa prilično raznolika, pa imamo dobar procenat njih koje trenutno rade na razvoju svojih mini biznisa, ali žele dodatno da se informišu kako bi ga unaprijedile. Imamo veliko intersovanje, možda čak i najveće, kada su u pitanju djevojke od 17 i 18 godina, koje se završavaju srednju školu, pa se razmišljaju da li da upišu faklutet ili da završe neki kurs pa pokrenu svoj biznis, a imamo i nekoliko nezaposlenih žena koje su na evidenciji Biroa rada i koje bi da čuju i nauče nešto novo“, navela je Milena Aković, napominjući da se radionica organizuje online zbog trenutne epidemiološke situacije.

Aković je istakla i da je ostalo još nekoliko slobodnih mjesta i pozvala mlade žene da se prijave.

„Ostalo je još par slobodnih mjesta, jer nam je target bio upravo od 25 do 30 žena. Zato pozivam djevojke iz Bijelog Polja - studentkinje, svršene srednjoškolke, nezaposlene, one koje su na toj karijernoj raskrsnici, da se prijave. Zaista će dobiti kvalitetne informacije, s obzirom da smo angažovali trenera koji ima iskustva u pisanju i sprovođenju biznis ideja, kao i u edukaciji drugih, a ono što je jako važno sve učesnice će dobiti sertifikat o završenoj obuci, što će im biti od velike koristi“, podvukla je predsjednica NVO Omladinski klub Berane, dodajući da informacije o prijavi mogu pronaći na zvaničnom sajtu osnazime.org.  

Ona je podjsetila da se online radionica „Napravi StartUp plan i ostvari svoj preduzetnički san“ osim za žene iz Bijelog Polje, organizuje i za one iz Berana, Pljevalja, Mojkovca, Plava i Kolašina.

„Svaki grad ima svoj termin, protekle sedmice održana je radionica za žene iz Berana, naredne će biti organizovana za žene iz Plava, a zatim i za ostale gradove. Naravno, tu smo i za one iz ostalih gradova koje žele da nam se priključe i nauče nešto novo o pokretanju biznisa. Takođe, po završteku radionica, organizovaćemo vršnjačke edukacije za učenice završnih godina srednje škole, kako bi im pomogli u njihovom karijernom usavršavanju , a na jesen nas očekuju još brojne aktivnosti. Iskreno se nadam da će nas naše osnažene pratiti, a da će sve one koje ne stignu da se sada priključe ovom StartUp karavanu biti dio projekta bar na neki način“, kazala je Aković za Radio Bijelo Polje.

Nacionalni projekat Osnaži.Me pokrenuo je Omladinski klub Berane, pod pokroviteljstvom Coca-Cola Fondacije i uz institucionalnu podršku Ministarstva sporta i mladih Republike Crne Gore, opština Berane, Pljevlja, Mojkovac, Plav, Kolašin i Bijelo Polje.

Cilj projekta je da mladim ženama na sjeveru Crne Gore omogući priliku da prepoznaju svoje vrijednosti i sopstveni potencijal, kroz segment formalne i neformalne edukacije, osnažujući ih u kreiranju novih poslovnih i preduzetničkih prilika.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: osnaži.me

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE