Zapošljavanje Roma jedan od najbržih načina njihove integracije

U cilju smanjenja nezaposlenosti Roma i njihove brže integracije u društvo, nevladina organizacija „Romski pokret“ uz partnersku podršku NVU „Klub kulture“, pokrenula je projekat „Osnaživanje romske zajednice“.

U okviru ovog projekta, koji je podržan od Zavoda za zapošljavanje Crne Gore kroz program javnih radova, narednih mjeseci u Bijelom Polju biće organizovano niz edukativnih aktivnosti i panel diskusija, kako bi se Romi informisali i podstakli na zapošljavanje, saopštila je Mernisa Mustajbašić, članica NVU „Klub kulture“.

„Opšti cilj ovog projekta je smanjenje nezaposlenosti lica iz grupe teže zapošljivih i pripadnika marginalizovanih grupa građana, u ovom slučaju Roma. Uz to, specifični ciljevi su integracija nezaposlenih lica u radnu sredinu i uspostavljanje saradnje romskog civilnog sektora i ustanova iz oblasti zapošljavanje, socijalne i zdravstvene zaštite stanovništva“, saopštila je Mustajbašić na današnoj konferenciji za medija.

Da bi se doprinijelo ostvarivanju ovih ciljeva, kako je najavila, realizovaće niz aktivnosti uz pomoć lica angažovanih preko programa javnih radova, ali i podršku relevantnih pojedinaca, organizacija i ustanova.

„Kako bi ostavrili ove ciljeve, kao i projektovane rezultate koji se odnose na realizaciju najmanje deset edukativnih programa, zapošljavanje najmanje tri lica sa liste nezaposlenih - od čega najmanje 60 % iz romske populacije i informisanje Roma o oblastima tretiranim projektom, osmislili smo plan javnog rad. Taj plan podrazumijeva organizaciju panel diskusije, ’drop-out’ romske djece, zatim organizaciju dopunske nastave za Rome, obuku za rad na računarima, edukativne radionice koje se tiču kolektivne i lične higijene i reproduktivnog zdravlja, kao i radionicu o problemima bolesti zavisnosti, ali i tribinu o kulturnom identitetu Roma u Crnoj Gori“, najavila je Mustajbašić.

Ona je istakla da aktuelna epidemiološka situacija nažalost usložnjava realizaciju plana.

„Ali mi ćemo se potruditi da realizujemo sve ono što je moguće uz poštovanje preporuka Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti“, poručila je Mustajbašić iz NVU „Klub kulture“.

Portparolka nevladine organizacije „Romski pokret“, Rozana Božović, istakla je da je u Bijelom Polju poslednjih godina inteziviran proces integracija romske zajednice u društvo.

„Tako da nam je svima, a posebno romskom civilnom sektoru u našoj opštini, podrška medija od neprocjenjive važnosti, kako bi romsku, ali i širu zajednicu, informisali o svim aktivnostima ovog procesa integracije i istovremeno osnažili ostale aktere javnog i civilnog sektora da se aktivnije uključe u ovaj proces“, podvukla je Božović.

Ona je napomenula da su preko programa javnih radova zaposlene dvije osobe iz romske zajednice i to Rozana Božović i Robert Božović, kao i Mernisa Mustajbašić, diplomirana pedagoškinja.

„Mi iz romske zajednice još uvijek trebamo podršku obrazovanih ljudi iz većinske zajednice, jer projekat, posebno finansijska sredstva treba realizovati na propisan način, a za to je ipak potrebno i veliko znanje i iskustvo. Kroz ovakav angažman mi se dopunski obučavamo za realizaciju projekata tako da smo na duplom dobitku“, kazala je Portparolka nevladine organizacije „Romski pokret“, Rozana Božović.

Facilitator u okviru programa ROMACTED, koji realizuje Savjet Evrope, Rafet Mulić, takođe je dao podršku kreiranju, a sada i realizaciji projekta “Osnaživanje romske zajednice”.

„Kao osoba koja je zadužena za posredovanje između lokalne i romske zajednice, zajedno sa članovima NVU „Romski pokret“ došao sam na ideju da bi dobro bilo aplicirati za poziv ZZZCG za izvođenje javnog rada, tako da smo osmislili  projekat “Osnaživanje romske zajednice”. Napravili smo plan koji predviđa niz aktivnosti kako bi romska zajednica bila osnažena, ali i kako bi članovi NVU „Romski pokret“ bili osnaženi za realizaciju ovakvih i sličnih projekata. Tako da smo mi iz projekta ROMACTED jako zadovoljni što će doći do realizacije ovog javnog rada, jer smatramo da je zapošljavanje Roma jedan od najbržih načina njihove integracije“, kazao je Mulić.

 

Autorka: Sanja Čujović

Foto: NVO „Romski pokret“

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE