Uz podršku Kraljevine Norveške do smanjenja radne i ekonomske diskriminacije žena sa invaliditetom

Povodom početka realizacije projekta „Osposobljavanje i zapošljavanje žena sa invaliditetom u Zaštitnoj radionici“, koji je odobren u okviru poziva „Podrška Kraljevine Norveške razvoju Zapadnog Balkana – Norveška za vas – Crna Gora“ danas je potpisan ugovor između Sekretarijata za preduzeništvo i ekonomski razvoj i Udruženja paraplegičara Bijelo Polje i Mojkovac.

Cilj projekta je unaprijeđenje preduzetničke infrastrukture i jačanje preduzetničkih znanja i vještina kroz zapošljavanje ranjive grupe-žena sa invaliditetom, a Opštini Bijelo Polje je dodijeljen grant u iznosu od 18,876, 50 USD, saopštio je prilikom potpisivanja ugovora Samedin Agović iz Sekretarijata za preduzeništvo i ekonomski razvoj.

Agović je kazao da će u okviru projekta koji će trajati osam mjeseci pet nezaposlenih žena sa invaliditetom sa evidencije Biroa rada biće obučeno za zanimanje konfekcionar/ka i to po akreditovanom programu Centra za stručno obrazovanje odraslih, a po dobijanju sertifikata tri žene će se zaposliti u Zaštitnoj radionici civilne organizacije Udruženja paraplegičara Bijelo Polje i Mojkovac  na period od godinu dana, sa mogućnošću daljeg produžavanja radnog angažmana.

„Na osnovu  Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom za vrijeme obuke odabrane polaznice  dobijajće mjesečnu novčanu nadoknadu 15% od prosječne bruto zarade u Crnoj Gori  u iznosu od 127,90 USD“, saopštio je Agović iz Sekretarijata za preduzeništvo i ekonomski razvoj.

On je istakao da i da je projektnim prijedlogom planirana je nabavka četiri  pristupačne konfekcijske mašine kao i repromaterijala, početak proizvodnje i prodaje deficitarne HTZ opreme na tržištu.

Agović je poručio da će implementacija projekta za rezultat imati ekonomsko osnaživanje žena sa invaliditetom na teritoriji Opštine Bijelo Polje, pružanje praktičnog i teorijskog znanja nezaposlenim licima sa invaliditetom u cilju sticanja deficitarnih znanja i vještina ka samozapošljenju.

„Takođe, ovaj projektat će doprinijeti poboljšanju položaja osoba sa invaliditetom, odnosno ravnopravnosti osoba sa invaliditetom na tržištu rada, kroz efikasnu primjenu Zakona o zabrani diskriminacije i Zakona o zabrani diskriminacije lica sa invaliditetom. Radićemo i na podsticanju razvijanja koherentnije i djelotvornije politike ravnopravnosti kroz jačanje svijesti o pravima osoba sa invaliditetom, i novi kvalitetni proizvod na crnogorskom tržištu kroz zapošljavanje i proizvodnju roba od strane  lica sa invaliditetom“, naveo je Agović.

Kao jedan od rezultata, on je nasveo i  podizanje svijesti javnosti o zapošljavanju lica sa invaliditetom kroz medijsku kampanju projekta Kraljevine Norveške  preko projekta „Norveška za vas-Crna Gora“.

„Realizacija ovog  projekta doprinjeće i jačanju održivosti i konkurentnosti malih biznisa kroz intervencije koje doprinose unaprijeđenju procesa i kvaliteta proizvoda, što je jedan od ciljeva projekta ,,Norveška za vas – Crna Gora“, poručio je Agović.

 

U ime Udruženja paraplegičara  Vladi Norveške, lokalnoj samoupravi i  Sekretarijatu za preduzetništvo i razvoj zahvalila se Milka Stojanović, koja je poručila da će se zahvaljujući ovom projektu obezbijediti održivost Zaštitne radionice.

„S obzirom da ne postoji pravilnik o finansiranju posebnih organizacija za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, ovaj projekat će nam omogućiti održivost.  Takođe, ova sredstva nam puno znače i u smislu povećanja kadrovskih kapaciteta lica sa invaliditetom, jer su žene sa invaliditetom dvostruko diskriminisane u odnosu na ostala lica sa invaliditetom“, istakla je Stojanović.

Ona je podsjetila da je Zaštitna radionica formirna u okviru Udruženja paraplegičara za Bijelo Polje i Mojkovac, a ujedno ima i rješenje od Ministarstva rada i socijalnog staranja kojim se potvrđuje da ispunjava sve uslove profesionalne rehabilitacije radnog centra i zaštitnog pogona.

„Mi smo tu djeltanost pokrenuli jer se žene pronalaze u šivenju i krojenju HTZ opreme, koja je i neophodna za naše tržište, jer po Zakonu o zaštiti na radu HTZ opremu moraju imati svi, pa smo našu djelatnost proširili na sve djelatnosti, medicinare, ugostitelje i konobare...“, pojasnila je Stojanović.

Kako je kazala, imali su probleme zbog nedostatka opreme, ali će taj problem sada biti riješen.

„Zbog nedostatka određen opeme keper koji je znatno gušći ne možemo raditi na lakim mašinama koje već imamo. Dakle, ta oprema nam je neophodna za održivost Zaštitne radionice jer 280gr-mski keper nijesmo mogli izrađivati na mašinama za lake materijale“, dodala je Stojanović.

Posebno je naglasila važnost osposobljavanja i zapošljavanja žena sa invaliditetom.

„Niko ko je osoposbljen za zanimanje konfekcionar nije danas bez posla, svi su našli svoje mjesto kod ostalih preduzetnika. Dakle, naše je da ih osposobimo do te mjere da mogu slobodno da traže posao i biraju svog poslodavca, za razliku od dosadašnje  prakse da poslodavci biraju svog radnika“, naglasila je Stojanović.

Na važnost ukazao je i projekt menadžer Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), Armin Čekić.

On je istakao da su pozivom  „Podrška Kraljevine Norveške razvoju Zapadnog Balkana – Norveška za vas – Crna Gora“ željeli da na neki način  zbliže taj privredni sektor i lokalne samouprave.

„Tako da ovdje imamo spoj toga, relevantnu instituciju Sekretarijat za preduzeništvo i razvoj koji pomaže razvoj ekonmskih aktivnosti na nivou opštine i isto tako podstiče zapošljavanje, a sa druge strane imamo relevantnog partnera Udruženje paraplegičara,  što nam donekle i garantuje da će taj projekat postići željene rezultate. Posebno nam je drago što se ovdje radi o osobama sa invaliditetom, kojima je ta podrška posebno bitna“, kazao je Čekić iz  UNOPS-a.

Kako je kazao, Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge pratiće realizaciju projekta.

„Mi ćemo naravno pratiti realizaciju samih aktivnosti, ali više sa aspekta podrške, nego klasičnog monitorniga, tako da ćemo biti na raspolaganju i samom projektnom timu i korisnicima projekta u svakom trenutku“, istakao je Čekić.

Podsjetio je i da su u okviru ranijih poziva četiri mala preduzeća iz Bijelog Polja dobila podršku koja se odnosila na stručno osposobljavanje i razvoj lokalne infrastrukture.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE