Dr Bošković: Rak jajnika najsmrtonosnija bolest u ženskoj populaciji (video)

Karcinom jajnika jedan je od najpodmuklijih bolesti u ženskoj populaciji. Po učestalosti svih zloćudnih tumora nalazi se na petom ili šestom mjestu,  na trećem je mjestu kad su u pitanju  genitalni tumori, iza karcinoma grlića materice i tijela materice, dok je u ukupnoj smrtnosti žena od raka reproduktivnih organa, rak jajnika na prvom mjestu, kaže dr Ivan Bošković, specijalista ginekologije i akušerstva i subspecijalista  perinatologije.

Gostujući u emisiji “Tajne zdravlja” Radija Bijelo Polje, on ističe da čak 47 do 50 posto svih slučajeva umiranja od genitalnih bolesti otpada na karcinom jajnika, što ga čini  daleko najsmrtonisnijim u ženskoj patologiji.

“Kad je u pitanju obolijevanje od karcinoma  jajnika treba naglasiti da se radi o bolesti čiji značajan porast postoji početkom dvadesetog vijeka, tačnije, od tridesetih godina prošlog vijeka  pa naovamo. Podaci iz literature koji postoje jer su rađene obdukcije i pato-anatomski nalazi krajem 19. i početkom 20. vijeka,  slabije bilježe ovu bolest, nego kasnije, kada je došlo do njenog značajnog povećanja. Ono što je važno naglasiti, da u poslednjih  50 ili 60 godina nije došlo do značajnog smanjivanja stope obolijevanja od karcinom jajnika. Početak tridesetih godina 20. vijeka poklapa  se  sa  dobom industrijalizacije i u to vrijeme dolazi do značajnijeg obolijevanja od karcinoma  jajnika. Na listi zemalja sa niskom stopom obolijevanja prednjači Japan, dok je  procenat obolijevanja na 100.000 stanovnika, najveći u razvijenim zemljama, i to prije svega sjevernoj Americi i sjevernoj Evropi”, ističe dr Bošković.

Razloge  za to vidi ishrani koja obiluje proteinima i mastima životinjskog porijekla, kao i povećanom upotrebom duvana i alkohola.  

“U japanskoj ishrani zastupljena je soja koja je bogata fitoestrogenima, biljnim estrogenima, i to je razlog što Japanke imaju manje problema u perimenopauzalnom periodu u odnosu na žene iz drugih država.  Kad je u pitanju Evropa ili Skandinavija, ovdje je značajno veće obolijevanje od karcinoma jajnika i ono iznosi 15 na 100.000 stanovnika, dok Crna Gora, koja  pripada tom mediteranskom gradijentu, ima obolijevanje od  5 do 10 na 100.000 stanovnika", podsjeća dr Bošković.

Dr Bošković kaže, da su zaštitni faktori kada je karcinom jajnika u pitanju, rađanje i dojenje. “Što više porođaja, manje karcinoma jajnika, a i pacijentkinje koje doje, imaju manju šansu da obole od ove bolesti od žena koje ne doje. Takođe, osim faktora rizika koji se odnose na ishranu i životni stil, kontrolu rađanja, upotrebu duvana i alkohola,  kad je karcinom jajnika u pitaju veoma je značajna i genetska predispozicija”, naglašava dr Bošković.

 

 

Autorka: Tanja Dangubić

Tonska realizacija: Zoran Rakočević

Foto i video: Vladimir Jelić

Audio obrada: Sanida Kajević

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE