Osnovci iz Njegnjeva uspješno savladali učenje na daljinu (video)

Epidemiološka situacija oko virusa-korona poremetila je i obrazovni sistem, kako u svijetu, tako i kod nas, ali učenici i nastavnici osnovne škole ,,Pavle Žižić" uspjeli su da uspješno odgovore ovom izazovu. 
 
Gostujući u emisiji ,,Riječ o školstvu", Radija Bijelo Polje, vršilac dužnosti direktora osnovne škole ,,Pavle Žižić", Olivera Marković, kazala je da su na početku imali nedoumica oko programa učenja na daljinu, ali da su se lako prilagodili.
 
,,Nije isto kao kada su djeca u učionicama i sada u ovakvoj situaciji, ali mislim da smo odlično odradili posao. Nastavnici su imali glavnu ulogu, oni su sve organizovali, davali djeci objašnjenja i njihova odgovornost je bila ogromna. Sjajno su se snašli, mi smo i bez ove situacije složni, a ovog puta smo bili kao jedno. Potvrda svega toga je istraživanje koje smo sproveli u školi, i to sa učenicima, nastavnicima i roditeljima, gdje su bili slični odgovori, a pitanja su se odnosila na to koliko su zadovoljni učenjem na daljinu, i radom nastavnika", istakla je Marković. 
 
Ona je navela da su se kriterijumi ocjenjivanja sada promijenili. 
 
,,Nastavnici ne mogu isto ocjenjivati kao ranije, u normalnim uslovima, ali ako je dijete aktivno, ako se stalno javlja na grupe i google učionice, ocjenjuje se njegov trud i rad. Nemamo problema što se tiče ocjenjivanja, djeca su nam uključena, čak imamo 21 romsko dijete koje uči kod nas, od kojih možda samo jedno nije bilo uključeno. Samo mogu pohvaliti njihov rad, a dosta pomaže i saradnica na socijalnoj inkluziji Elma Šahman, koja pruža veliku podršku u posredovanju", navodi Marković. 
 
 
Ove sedmice učenici devetog razreda polažu eksterni ispit, i to prema Mjerama i preporukama Nacionalnog koordinacionog tijela, Ispitnog centra i Ministarstva prosvjete. 
 
,,Mi smo spremni, nedavno je i u školi bila deratizacija svih prostorija, učionice su potpuno spremne, djeca su obaviještena, već danas kreće maternji jezik, sjutra polažu matematiku, a u petak izborni predmet", pojašnjava v.d. direktora OŠ ,,Pavle Žižić", i ističe da se učenici završnih razreda najviše opredjeljuju za Gimnaziju i elektro-ekonomsku školu.
 
Kao i u ostalim školama u Crnoj Gori, i ova vaspitno-obrazovna ustanova spremno dočekuje đake prvake. 
 
,,Očekujemo negdje oko 34 učenika, ali i u područno odjeljenje u Gubavču 12 đaka. Oko 70 odsto njih je već prijavljeno, ima roditelja koji žive u udaljenim mjestima i nemaju pristup internetu, pa smo ih informisali telefonom i uvijek stojimo na usluzi", kazala je Olivera Marković. 
 
Ona dodaje da učenici ove škole postižu dobre rezultate u nastavnim i vannastavnim aktivnostima, predstavljaju školu u najboljem svjetlu.
 
Marković je savjetovala mlade u našem gradu da budu srećni i zadovoljni, slušaju svoje roditelje i da im knjiga bude najbolji drug. 
 
 
 
 
 
Autorka: Eldina Bećirović 
Foto i video: Vladimir Jelić 
Tonska realizacija: Zoran Rakočević 
 
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 
BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE