„Cilj nam je stvaranje brže, jeftinije i efikasnije lokalne samouprave“ (video)

Opština Bijelo Polje najviše je od svih uradila na planu optimizacije javne uprave  i nadam se da će u tom pravcu nastaviti, jer građani od nas očekuju da im pružimo usluge uz što manje troškove i što kraće vrijeme, poručila je danas ministarka javne uprave, Suzana Pribilović.

Ona je tokom  radne posjete Bijelom Polju istakla da su Ministarstvo javne uprave i Vlada Crne Gore spremni da pruže podršku i pomoć kako bi  proces reforme javne uprave bio što objektivniji i realniji, a kako bi  građanima javnu upravu učinili što efikansijom i ekonomičnjiom.

„Proces digitalitzacije javne uprave je izazovan ne samo opštinama, već i nama na državnom nivou, tako da zajednički moramo naći način da izazovemo pažnju građana i njihovu naklonost online načinu komunikacije. Upravo iz tog razloga samo objezbijedli određeni broj kompjutera i štampača i uručili prvu donaciju upravo predsjedniku Opštine Bijelo Polje, uzimajući u obzir ostvarene rezultate ove lokalne samouprave“, istakla je Pribilović.

Ministarka javne uprave je kazala da je oprema obezbijeđena uz podršku  Evropske komisije, te da će opštinama na sjeveru  omogućiti lakše, brže i efikasnije elektronsko testiranje prilikom zapošljavanja.

Predsjednik Opštine, Petar Smolović, poručio je da je cilj da Bijelo Polje bude jedna od prvih uprava u Crnoj Gori koja će biti potpuno elektronska.

„Cilj nam je veća efikasnost, što niži troškovi, što veća transparentnost, kvalitetan biznis ambijent, a trenutno smo Opština koja ima najmanje taksi i biznis barijera u Crnoj Gori, dobitnik smo BFC sertifikata kao uprava sa najboljim biznis ambijentom, a takođe smo skoro dobili nagradu za najtransparentniju opštinu po istraživanju Evropske unije i nevladinih organizacija u Crnoj Gori. Sve to govori da radimo na kreiranju povoljnog ambijenta za građane, da radimo na stvaranju brže, jeftinije i efikasnije samouprave, a suštinski cilj je privući investitore i pokazati da radimo brzo efikanso, jeftino i transparentno. Želimo da postanemo kvalitetna investiciona destinacija, da valorizujemo ovih šest biznis zona, da investitori otvaraju fabrike u Bijelom Polju što će podići privrednu aktivnost naše opštine, a prije svega zaposlenost. Cilj nam je da od  Bijelog Polja napravimo modernu i bogatu sredinu iz koje mladi neće odlaziti“, naglasio je predsjednik Smolović.

Predsjednik Smolović je napomenuo da Opština Bijelo Polje ima kvalitetnu saradnju sa Ministarstvom javne uprave, te da je današnj sastanak još jedna potvrda toga.

„Današnji sastanak bio je prilika da ministarku Pribilović detaljnije upoznamo sa svim onim što smo  uradili na polju racionalizacije i modernizacije lokalne samopurave, prije svega u sistemu elektronskog poslovanja koji želimo da implementiramo  u narednom periodu. Prezentirali smo i sistem elektronskog testiranja koji je  upravo i osmislilo Ministarstvo javne uprave, a danas smo dobili i značajnu donaciju u vidu pet  najmodernijih računara koje ćemo koristiti prilikom elektronskog testiranja pri zapošljavanju“, rekao je Smolović.

Tokom sastanka, kako je saopštio, govorilo se i o daljim načinima i mogućnostima optimizacije rada opšitnske samouprave, o umrežavanju i povezivanju sa državom i ministarstvom u informacionom smislu, a razmatrane su i izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi.

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE