Od 1. do 9. juna upis u bjelopoljsku muzičku školu elektronskim putem (video)

Bjelopoljska muzička škola uspješno primjenjuje koncept nastave na daljinu koji  Ministarstvo prosvjete Crne Gore realizuje pod sloganom "Uči doma", a i upis će se, u skladu sa odlukom nadležnog ministarstva, vršiti elektronskim putem i počeće 1. juna, saopštila je direktorica Jasmila Hot.

Gostujući u emisiji “Start Art”, Radija Bijelo Polje, Hot je istakla da će upis trajati do 9. juna, a pravo upisa imaju djeca koja su rođena 2014. godine, odnosno koja kreću u prvi razred osnovne devetogodišnje škole.

“Upisna procedura je zaista jednostavna i usklađena sa epidemiološkom situacijom. Na našoj facebook stranici se nalazi prijavni formular koji je neophodno dostaviti na našu mail adresu - This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. do 9. juna, a imamo mogućnosti da formiramo dva odjeljenja”, saopštila je direktorica Škole za osnovno muzičko obrazovanje.

Hot je navela i da će prijemni ispiti biti organizovani naknadno, najvjerovatnije na samom početku nove školske 2020/2021. godine.

Podsjećajući  da su zbog pojave korona virusa još 16. marta morali prekinuti sa radom,  direktorica bjelopoljske muzičke škole istakla je da su zahvaljujući novom konceptu nastave na daljinu "Uči doma" uspjeli djeci  da pruže neophodna znanja.

“I mi smo počeli 23. marta sa primjenom tog koncepta “Uči doma”. Putem viber gupa, video poziva, video zapisa, uspjeli smo da realizujemo tu online nastavu i to u skladu sa planom i programom rada. Profesori su nedjeljno dostavljali izvještaje o svemu onome što su uspjeli da odrade te sedmice, tako da su i oni zaista posvećeno i odgovorno prišli ovom izazovu i zaista mi je zadovoljstvo što smo i u ovakvim nesvakidašnjim okolnostima uspjeli da djeci pružimo kvalitetno znanje”,  naglasila je direktorica Hot.

Kako je kazala, odgovornost su pokazala i djeca, koja su redovno radila domaće zadatke i vježbanjem razvijala talenat.

“Važno je i to što su i roditelji bili uključeni u rad sa djecom, oni su takođe komunicirali sa profesorima, naročito oni čija djeca pohađaju te niže razrede.  Naši učenici su zaista vrijedno radili, o čemu svjedoče i snimci koje smo objavljivali na našoj facebook stranici”, rekla je Hot, napominjući da su se trudili da svakom učeniku izađu u susret i prilagode rad uslovima koje imaju kod kuće.

Uprkos cijeloj situaciji izazvanoj pojavom virusa korona, direktorica Hot je kazala da su uspjeli da isprate još jednu sjajnu generaciju učenika devetog razreda.

“To su zaista sjajna djeca, odlični učenici i uspješni takmičari. Tokom školovanja su učestvovali na brojnim takmičenjima, osvajali su veliki broj nagrada, a najviše je osvojila Laura Miladinović koja je proglašena za đaka generacije. Ona je tokom svih devet razreda imala sve petice, a pored toga ostvarila je nevjerovatne rezultete na takmičenjima, osvojila je 14 nagrada na državnim i međunarodnim takmičenjima, kako u kamernim tako i u solo disciplini, kao i pet nagrada na školskim takmičenjima iz solfeđa”, rekla je direktorica, napominjući da je Lauru kroz sve godine školovanja, na smjeru klavir, vodio profesor Miloš Vojinović.

 Iako svaku generaciju isprate prigodnim koncertom, ove godine, zbog situacije sa virusom covid19 on će izostati.

“Organizovaćemo podjelu svjedočanstava, a tom prilikom će im biti uručeni i prigodni pokloni. Ipak, nadamo se da ćemo početkom septembra uspjeti da ih sve okupimo i da priredimo neku svečanost, kako bi ih ispratili onako kako zaslužuju”, dodala je direktorica Hot.

Napomenula je i da je pojava virusa korona odložila i Međunarodni festival klasične gitare „Guitar fest“, koji je trebao da se održi u aprilu po treći put.

“Pripremili smo sjajan program, proširili broj disciplina i zaista smo očekivali i veći broj učesnika, ali nažalost morali smo da ga odložimo. Ako epidemiološka situacija bude povoljna nadam se da će se Guitar fest održati na jesen, jer smo zaista posvećno radili na njegovoj pripremi”, istakla je Hot.

Najvjerovatnije neće biti održan ni festival “Ljetnje večeri muzike”, koji je planiran za jun.

“Zdravlje je apsolutni prioritet, tako da ćemo u dogovoru sa Ministarstvom kulture, uz čiju podršku organizujemo Ljetnje večeri muzike, odlučiti kada i na koji način će biti održana ova manifestacija”, napomenula je Hot.

Uprkos poteškoćama izazvanih pandemijom koronavirusa, realizacija važnih projekta u Bijelom Polju teče u kontinuitetu, tako da se i radovi na izgradnji nove škole “Dušan Korać”, u  okviru koje se planira i izgradnja muzičke škole,  odvijaju planiranom dinamikom.

Ljeto naredne godine je ugovoreni rok završetka radova, kada će i bjelopoljska Škola za osnovno muzičko obrazovanje obilježiti značajan jubilej - 60 godina svog postojanja.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Milan Knežević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE