Predsjednik Smolović razgovarao sa delegacijom Svjetske banke

Predsjednik Opštine Bijelo Polje mr Petar Smolović razgovarao je juče sa delegacijom Svjetske banke koju je predvodio  Stavros Stavrou, viši specijalista za socijalni razvoj, o ponovnoj integraciji lica - povratnika iz inostranstva u socijalne  tokove sa posebnim akcentom na pripadnike romske populacije.

Sastanku su prisustvovali Darko Pekić, konsultant CEED-a, Fahrudin Begović, menadžer Opštine Bijelo Polje, Saida Čikić, sekretarka Sekretarijata za lokalnu samoupravu, Admir Mustajbašić, direktor Centra za socijalni rad Bijelo Polje  i  Božica Zeković, rukovodilac Službe predsjednika Opštine Bijelo Polje .

Na sastanku su detaljno analizirani problemi sa kojima se suočava  ova populacija u našoj zemlji. Ovi problemi  zahtijevaju ozbiljan pristup i koordinisane aktivnosti svih relevantnih institucija na državnom i lokalnom nivou, međunarodnih i nevladinih organizacija kako bi se integracija uspješno sprovela.

 Dogovoren je nastavak zajedničkih aktivnosti na detaljnoj analizi iz te  problematike kao i konkretan plan mjera za rješavanje istih. Potrebno je stvoriti povoljan ambijent za njihov boravak u Crnoj Gori, tako što će se stvoriti uslovi za njihovo kvalitetno obrazovanje i zapošljavanje. Postoji mogućnost da se u  Bijelom  Polju realizuje Pilot projekat za socijalnu integraciju ove populacije.

 

Izvor: Sajt Opštine Bijelo Polje