U Domu zdravlja u toku skrining za prevenciju karcinoima grlića materice

U Dispanzeru za žene bjelopoljskog Doma zdravlja u toku je nacionalni skrining program za prevenciju karcinoma grlića materice. Ciljnu grupu čine žene oko 30 godina starosti, koje će u narednom  periodu biti pozvane na preventivne ginekološke preglede.

U toj zdravstvenoj ustanovi kažu da je karcinom grlića materice na drugom  mjestu po broju obolijevanja kod žena u Crnoj Gori, zbog čega se Ministarstvo zdravlja odlučilo na ovaj korak.

“U dogovoru sa doktorima ( ginekolozima ) nabavljen je novi videokolposkop i na taj način uz instaliranje prateće opreme obezbijeđena neophodna podrška za obavljanje ovih pregleda. Cilj skrininga je rano otkrivanje bolesti, jer je karcinom grlića potpuno izlječiv ako se otkrije u najranijoj fazi.  Skrining je jednostavna, brza, bezbolna metoda tj. uzimanje brisa grlića materice na HPV viruse, koji su najčešći uzrok nastanka raka grlića materice, a njime su obuhvaćene žene rođene u periodu od 01.01.1983 do 31.12.1987. godine”, kažu u Domu zdravlja, dodajući da će podaci o broju pozvanih i pregledanih žena, kao i rezultati  obavljenih procedura, biti redovno dostavljani Ministarstvu zdravlja.

Tekst: Tanja Dangubić

Izvor: Saopštenje Doma zdravlja

Foto: Radio Bijelo Polje

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Bez saglasnosti Redakcije zabranjeno je preuzimanje sadržaja sa veb portala Radija Bijelo Polje