Geronto domaćice uz starije sugrađane i u ovim trenicima - “ruka pomoći potrebnija im je nego ikada”

Korisnike geronto programa u Bijelom Polju, njih oko 150, svakodnevno obilazi 15 geronto domaćica, angažovanih preko Opštinske organizacije Crvenog krsta Bijelo Polje.

Starijima, koji spadaju u grupu najugorženijih, zbog situacije sa korona virusom, ruka pomoći potrebnija je nego ikada, a geronto domaćice uprkos riziku kojem su svakodnevno izložene, stižu do svih onih kojima je pomoć neophodna.

Vođene humanošću vrijedne gerontodomaćice rade svakodnevno, jer znaju da od njihove pomoći zavise životi tih nemoćnih ljudi.

Olgica Višnjić dnevno obiđe četiri korisnika, a na strah od zaraze zaboravi čim dobije poziv od onih kojima je potrebna.

“S obzirom na aktuelnu situaciju, izmijenjen je način rada, ali smo tu za sve kojima je naša pomoć potrebna. Ovih dana smo najviše angažovane na kupovini i dostavi namirnica i ljekova, a kućne poslove trenutno ne obavljamo kako bi izbjeli direktan kontakt sa korisnicima i kako ih ni na koji način ne bi izložili riziku od zaraze”, kazala je Višnjić.

Kako je dodala, ukoliko je porodica korisnika kojeg obilazi socijalno ugrožena, obavještava Crveni krst, kako bi im dostavili paket pomoći, a volju za rad pronalazi i u ovim za sve teškim trenucima.

 “Neke starije osobe nemaju nikoga, žive same i na neki način zavse od nas. Tako da je želja da im pomognem jača od straha, jer uvijek polazim od svoje majke, djece,  koliko želim dobro njima toliko želim i drugima“, kazala je Olgica.

I Razija Bećirović svakodnevno obilazi svoje korisnike, a iako neki žive u malo udaljenijim područijima, čak i pješke stiže do njih.

„To doživljavam ne samo kao profesionalnu, već ljudsku obavezu. Jer je riječ o ljudima koji ne mogu sami da se staraju o sebi i znam koliko im znači naša pomoć. U svakodnevnoj sam komunikaciji sa njima i u skladu sa njihovim potrebama organizujem rad. Činim sve što je u mojoj mogućnosti kako bi im pomogla, kupim im ljekove, namirnice, sve što im je potrebno“, kazala je Bećirović.

Ona je kazala da kao geronto domaćice imaju prednost u Pošti, Elektrodistribuciji, bankama, marketima.

„Uprkos tome nosimo zaštitnu opremu, maske i rukavice, jer moramo zaštiti sebe, da bi zaštili i naše korisnike i naravno porodicu. Ipak ne ulazimo u domove korisnika, ali oni znaju da mogu da računaju na nas za sve što im je potrebno“, istakla je Bećirović.

Geronto domaćica Šemsida Kolić poručila je starijima da ne brinu i da ne izlaze vani, kako bi sačuvali svoje zdravlje.

„Svakog dana obiđem bar četiri korisnika, dostavim im sve što im je potrebno, donesem i drva za ogrijev. Moje koleginice i ja se zaista trudimo maksimalno da svima izađemo u susret, pomažemo koliko smo u mogućnosti. Apelujemo i na korisnike naše da se čuvaju, da ne izlaze vani, jer ćemo mi odraditi sve umjesto njih“, kazala je Kolić.

Istakla je i da se ne plaši od virusa, da se nada da će situacija u Bijelom Polju biti stabilna, te da ćemo svi iz ovoga izaći kao pobjednici.

 I Mirjana Stešević apelovala je na korisnike da ostanu doma.

„Nama je sada najbitnije da im pomognemo u nabavci namrnica, ljekova, plaćanju računa, jer predstavljaju riztičnu kategoriju. Tako da se moje koleginice i ja trudimo da im olakšamo, iako se svakodnevno izlažemo opasnosti od zaraze virusom COVID 19, ali nosimo maske i rukavice“, kazala je Stešević za Radio Bijelo Polje.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Opštinska organizacija Crvenog krsta Bijelo Polje

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE