Svjetski dan Roma: Obrazovanje i zapošljavanje i dalje najveći problem

Iako je napravljen određeni pomak, obrazovanje i nezaposlenost i dalje su najveći problem Roma, kazala je za Radio Bijelo Polje predjsednica NVO “Romi sa sjevera”, Zineta Selimović.

I ovaj 8. april – Svjetski dan Roma, prema riječima Selimović, pripadnici romske populacije dočekali su uz brojne probleme, ali ipak srećni jer žive bolje nego ranije.

„Njaveći problemi su i dalje obrazovanje i nezaposlenost, ali se radi i na rješavanju tih pitanja. Sa druge strane, moram istaći da pomaka ima u određenim segmentima, naročito kada je riječ o zdravstvenoj zaštiti i podršci Opštine i Centra za socijalni rad. Naravno, veliku zahvalnost za to dugujemo i nevladinim organizacijama koje nas bezrezervno pomažu“, istakla je Selimović.

Zbog aktuelne situacije, odnosno pojave virusa COVID 19, kako je saopštia Selimović, nijesu uspjeli da Svjetski dan Romaprosleve onakako kako su i planirali, zato su odlučili da ga obilježe emitovanjem programa “Romima s ljubavlju”.

„I zaista smo s ljubavlju pripremili ovaj program, koji je zapravo priča o nama, o našoj istoriji, muzici, o obrazovanju, o neki običajima i onome što nas karakteriše“, rekla je predjsednica NVO “Romi sa sjevera”, Zineta Selimović.

Ona je podsjetila da su u izradi online porgrama učestvovali su članovi nevladinih organizacija Romi sa sjevera, Lens, Klub kulture i Centar zaa preduzetništvo, koje čine koaliciju ”Zajedno za integraciju Roma”.

„Program je u 11 časova objavljen na youtube kanalima nevladinih organizacija Klub kulture i Lens, kao i na facebook stranici  Romi sa sjevera. A poseban segment programa je dokumentarni film “Heroine iz romske zajednice”, autora Rafeta Mulića, koji je kroz ovaj film prikazao pozitivne primjere bjelopoljskih heriona iz romske zajednice”, naglasila je Selimović.

Ona je riječi zahvalnosti uputila i predsjedniku Opštine, Petru Smoloviću,  koji je kazao da će lokalna samouprava pružati pomoć romskoj zajednici i u ovim teškim danima, a povodom 8.aprila – Svjetskog dana Roma obezbijedila je pomoć u hrani i higijeni za 84 porodice, koje žive u našoj opštini.

Selimović je uputila apel i svim pripadnicima romske populacije i zamolila ih da poštuju sve preporuke i mjere koje su donijete u cilju sprečavanja širenja virusa COVID-19.

„I Romi, kao i svi drugi građani Crne Gore, moraju poštovati te mjere, kako bi zaštitili i sebe i druge“, poručila je Semilomović.

Podsjetimo, Dan Roma obilježava se u čast prvog Svjetskog kongresa Roma, koji je održan 8. aprila 1971.u Londonu. Međunarodni dan Roma je dan proslave romske kulture i podizanja svijesti o problemima sa kojima se suočavaju. Dan je službeno proglašen 1990. godine u Serocku u Poljskoj, mjestu četvrtog Svjetskog romskog kongresa.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: arhiva RBP

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE