Online programom “Romima s ljubavlju” obilježavaju Svjetski dan Roma

Lokalna koalicija nevladinih organizacija ”Zajedno za integraciju Roma” sjutra će prigodnim online programom “Romima s ljubavlju”, obilježiti 8. april, Svjetski dan Roma.

Kako je za Radio Bijelo Polje saopštio Rafet Mulić u izradi online porgrama učestvovali su članovi nevladinih organizacija Romi sa sjevera, Lens, Klub kulture i Centar zaa preduzetništvo, koje čine koaliciju ”Zajedno za integraciju Roma”.

“Zbog aktuelne situacije u državi odlučili smo da Svjestki dan Roma obilježimo prezentacijom online programa, koji će sjutra u 11 časova biti objavljen na youtube kanalima nevladinih organizacija Klub kulture i Lens, kao i na facebook stranici  Romi sa sjevera”, naveo je Mulić.

Istakao je da jedan dio programa posvećen istoriji Roma, njihovom obrazovanju, kao i muzici, dok su mlađi članovi NVO “Klub kulture” pripremili galeriju likovnih radova, uz određene poslovice karakteristične za romsku populaciju.

Poseban segment programa, prema riječima Mulića, jeste dokumentarni film “Heroine iz romske zajednice”, čiji je on autor.

“Ovim filmom smo željeli da prikažemo pozitivne primjere naših bjelopoljskih heriona iz romske zajednice, kao što su Rozana Božović, Božana Božović, Zineta Selimović, Ivana Selimović. Poslednjih godina se dosta pažnje posvećuje integraciji Roma, ali uglavnom se govori o tome kako Romi teško žive, o problemima sa kojima se suočavaju, a mi smo kroz ovaj film htjeli da istaknemo pozitivne primjere. Ovo je priča o Romkinjama iz naše zajednice koje su posvećene pravim životnim vrijednostima i koje se bore za njih, tako da im zaista treba dati podršku i promovisati njih rad i trud”, naglasio je Mulić.

On je podsjetio da je dokumentarni film “Heroine iz romske zajednice” nastao u okviru projekta ”Socijalna inkluzija Roma”, koji realizuje NVO Lens, a koji je podržan od strane Fonda za zaštitu I ostvarivanje prava manjina Crne Gore.

Mulić je još jednom pozvao sve građane da isprate sjutrašnji program “Romima s ljubavlju” i da tako daju podršku ovo populaciji.

Podsjetimo, Dan Roma obilježava se u čast prvog Svjetskog kongresa Roma, koji je održan 8. aprila 1971.u Londonu. Međunarodni dan Roma je dan proslave romske kulture i podizanja svijesti o problemima sa kojima se suočavaju. Dan je službeno proglašen 1990. godine u Serocku u Poljskoj, mjestu četvrtog Svjetskog romskog kongresa.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: RTCG, arhiva RBP

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE