Dr Cvijović: Uz dobru higijenu, pravilnu ishranu i lagane vježbe, trudnice nemaju razloga za brigu

Ne postoje dokazi da su trudnice osjetljivija i prijemčivija kategorija na korona virus od ostale populacije, iako su one zbog velikog uticaja hormona na sam organizam, osjetljivije na probleme sa disajnim putevima, kaže dr Vesna Cvijović, specijalista ginekolog-akušer.

Govoreći u emisiji “Aktuelno” Radija Bijelo Polje, dr Cvijović ističe da  još uvijek nema dovoljno pouzdanih informacija o uticaju koronavirusa na trudnoću.

“U stručnim krugovima postoje informacije da je bilo nekoliko pozitivnih trudnica sa prijevremenim porođajem, ali, nije dokazano da je na to uticala infekcija koronavirusom. Za sad nemamo pouzdane informacije kada je u pitanju korona virus i trudnoća, ali ono što se na osnovu dosadašnjeg iskustva može reći, jeste  da nije dokazano prisustvo virusa ni u mlijeku ni u plodovoj vodi. Dosadašnje iskustvo govor  da su rađeni  carski rezovi kod pozitivnih trudnica na virus korona, ali ne postoji dokaz vertikalne transmisije i čvrst stav, da li se mora raditi carski rez  ili ne.  U svakom slučaju, voljela bih da što manje imamo iskustva sa ovim virusom u trudnoći i da naše trudnice budu maksimalno zaštićene prevencijom”, naglašava dr Cvijović.

Ona je trudnicama, u cilju prevencije, preporučila pojačanu higijenu koja podrazumijeva često pranje ruku, te izbjegavanje rukovanja, ljubljenja, bliskog kontakta, gužvi i zagušljivih prostorija, kako bi što manje bile u riziku da se zaraze virusom i onim što virus nosi sa sobom.

“Na žalost još uvijek ne postoji pravi lijek za koronavirus. Sve zavisi od organizma, imunologije i statusa pacijenta, tako da trudnica kao kategorija koja je inače osjetljivija uopšte na infekcije, mora biti zaštićena prevencijom. Takođe, treba voditi računa o raznovrsnoj ishrani, šetnji na vazduhu ukoliko za to postoje uslovi i  umjerenim fizičkim vježbama, uz  poštovanje svih mjera i  preporuka  nadležnih kako da se sačuvamo od zaraze.

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka:Tanja Dangubić

Foto:Arhiva RBP

Tekst objavila: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE