„Uči doma“ - nastavnici posvećeni, učenici odgovorni

Novi koncept nastave, pod sloganom "Uči doma", već drugu sedmicu sprovodi se u Crnoj Gori, zbog aktuelne situacije i pojave korona virusa.

Iako je za prosvjetne radnike, ali i za učenike, primjena ovakvog sistema obrazovanja jedan veliki izazov, svi su pokazali da su dorasli tom zadatku, a  novi način učenja već daje rezultate.

Profesorica engleskog jezika, Nermina Bećirović, kazala je da sistem „Uči doma“ za sada jako dobro funkcioniše, te da su zadovoljni i nastavnici i roditelji.

„Djeca su čini mi se jako dobro prihvatila ovaj sistem, kao i roditelji koji su se zaista uključili kako bi olakšali nama, ali i pomogli svojoj djeci, tako da su i oni jako aktivni i ažurni, odmah šalju povratnu infromaciju o tome da li su njihova djeca obavila radne zadatke. Ja svoja predavanja pokušavam da uskladim sa onima koja se emituju putem televizijskih programa, kako bi djeci bilo lakše. Takođe,  s obzirom da ja predajem engleski jezik, jako je važno da učenici čuju predavnja, kako bi naučili pravilan izgovor, tako da snimam predavanja i šaljem djeci“, kazala je profesorica Bećirović.

Kako je kazala, ima preko 135 učenika,  za komunikaciju sa mlađom djecom koristi viber grupe, a sa starijima radi u okviru  google učionica.

„Naravno, ovo je za njih, kao i za nas, nešto sasvim novom, tako da moramo imati razumievanja, zato se truditm da ih ne opterećujem previše. Takođe, ako svi damo svoj maksimum, mislim da će ovo dati odlične rezultate“, poručila je Profesorica engleskog jezika, Nermina Bećirović.

Učiteljica OŠ „Risto Ratković“, Elza Numanović, istakla je da veliku zahvalnost prosvjetni radnici duguju Ministarstvu prosvjete, ali i roditeljima, bez čije podrške ne bi sve dobro funkcionisalo.

„Crnogorski obrazovnisistem se odlično „nosi“ sa svim izazovima novonastale situacije izazvane pojavom korona virusa.  Za to zahvalnost dugujemo Ministarstvu prosvjete koje se veoma brzo snašlo i na pravi način odgovorilo na aktuelnu situaciju, osmislilo i realizovalo televizijske sadržaje koji nama, prosvjetnim radnicima, učenicima, ali i roditeljima veoma olakšavaju rad. Prednost svega toga jeste što su edukativni sadržaji dostupni svakom učeniku u državi i to u bilo kom trenutku“, kazala je Numanović.

Pored toga što  se na televiziji emituju sadržaji, Numanović u radu sa djecom koristi i druge aplikacije, kao što je google class room.

„Djeca dobro reaguju, snalaze se mnogo bolje nego što smo očekivali.   Ono što je takođše jako važnop jeste da se upravo sada vide prednosti pravilne upotrebe savremene tehnologije, jer njena upotreba izlazi iz okvira zabave“, naglasila je  Numanović.

Da novi vid nastave, koji se realizuje pod sloganom „Uči doma“, za sada dobro funkcioniše kazala je i profesorica ekonomske grupe predmeta u bjelopoljskoj Srednjoj stručnoj školi, Olja Đalović.

„Svi smo zaista maksimalno angažovani, pripremamo materijal, u stalnoj smo komunikaciji sa učenicima i za sada sve dobro funkcioniše, sve ide po planu, kao i u redovnoj nastavi“, saopštila je Đalović.

Kako je istakla, i učenici i profesori krajnje profesionalno i odgovorno pristupaju rješavanju profesionlanih zadataka.

„Trudimo se da dopremo do svakog učenika, jer imamo dosta onih koji žive u ruralnom području, ali pronalazimo načine i tamo gdje učenici nemaju adekatvnu internet pokrivenost. Sa druge strane, trud nas nastavnika učenici nagrađuju predanim radom, što nas sve posebno raduje“, naglasila je profesorica ekonomkse grupe predmeta u bjelopoljskoj Srednjoj stručnoj školi, Olja Đalović.

Ona je podsjetila da je bjelopoljska Srednja stručna škola među prvima počela sa pripremama za nastavu na daljinu, te da je još 17. marta je izradila elektronsku platformu, kako bi učenicima bio dostupan sav edukativni sadržaj.

„Edukativni materijal u skaldu sa Planom i programom dijelimo putem te elektronske platforme, kao i blogova, a formirali smo i viber grupe, kako bi imali neprestanu komunikaciju sa učenicima. Čini mi se da smo svi uspješno odgovorili ovom izazovu, a vjerujem da ovaj sistem može funkcionisati i biti od koristi i nakon ove situacije u kojoj se trenutno nalazimo“, zaključila je Đalović.

Podsjetimo, novi koncepta nastave na daljinu realizuje se od prošle sedmice, a snimljeni materijal emituje se na tri televizije RTCG2, UciDoma1 (MNE sport 1) i UciDoma2 (MNE sport 2).

Autorka: Sanja Čujović

Foto: rtcg

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE