Bubanja: Obavljanjem kozmetičkih usluga u stanovima mnogi se izlažu opasnosti od zaraze

Mnogi profesionalni kozmetičari, frizeri, maseri, pedikiri i manikiri, uprkos odluci Nacionalnog kordinacionog tijela za zaštitu od zaraznih bolesti da zatvore kozmetičke u frizerske salone, krše takvu odluku, i obavljajući kozmetičke i frizerske usluge u stanovima, ugrožavaju zdravlje klijenta,  kaže profesionalna kozmetičarka Sloba Bubanja.

Govoreći u emisiji “Aktuelno” Radija Bijelo Polje, vlasnica beauty centra “Estebel” iz Podgorice ističe, da oni na taj način žele da profitiraju, nesvjesni opasnosti kojima izlažu i sebe ali i one koji naručuju takve usluge.

“Mnogi koriste ovu užasnu situaciju u kojoj se nalazi čitav svijet kako bi ušićarili, prenebregavajući odluku NKT-a za zaštitu od zaraznih bolesti, i nesvjesni da na taj način izlažu velikoj opasnosti sebe, svoje najbliže i klijente koji dođu kod njih. Nerijetko rade u kućnim, često nehigijenskim uslovima koji se ne mogu porediti sa uslovima u kozmetičkim salonima gdje se redovno obavlja profesionalna dezinfekcija, sterilišu instrumenti i pribor. Svjedoci smo da se u kućnim uslovima vrši manikir, pedikir, depiliranje, razne nadogradnje noktiju, friziranje, pri tom, ne vodeći računa o riziku od prenošenje koronavirusa, o kome još uvijek ne znamo dovoljno, ni koliko dugo se zadržava na pojedinim površinama i koja su efikasna sredstva za borbu protiv njega. Navešću samo primjer, da je zvanični američki institut za kontrolu infektivnih bolesti, nedavno objavio informaciju da su na kruzeru “Dajmond princes” koji je bio zarobljen u japanskim vodama zbog velikog broja oboljelih od COVID-19, čak sedamnaesti dan nakon napuštanja kruzera svih putnika i otpočinjanja dezinfekcije, istražitelji pronašli žive viruse u kupatilima pojedinih kabina. Znači, da još uvijek nemamo sto posto pouzdane informacije u vezi ovog virusa, i da li je ono što smo preduzeli, zaista i dovoljno da se zaštitimo”, ističe Bubanja.

Ona podsjeća da se često, tokom obavljanja pedikira ili manikira, gljivice i bakterije koje se nalaze na noktima nogu i ruku, prenose  sa jedne na drugu osobu ako se koriste turpije, makaze ili neki drugi instrumenti koji nijesu dovoljno sterilisani.

“Na isti način, može da se prenese i koronavirus, a posljedice bi bile pogubne. Zato, apelujem na sve koji se bave kozmetičkim uslugama van kozmetičkih salona, da se dozovu  pameti i ne dovode u opasnost mnoge osobe”, poručila je Bubanja.

Ona je damama ipak savjetovala, da iskoriste vrijeme kućne izolacije na kreativan i koristan način i posvete se sebi i svom izgledu, a da za njegu koriste voće, povrće i druge životne namirnice koje se mogu naći u svim kuhinjama.

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto: Privatna arhiva beuati centar “Estebel”

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE