Dom starih Bijelo Polje: Svi korisnici se dobro osjećaju, preduzete sve mjere zaštite

U bjelopoljskom Domu starih stanje je redovno, svi korisnici se osjećaju dobro i nemaju ni jedan simptom virusa, a menadžment ove ustanove donio je niz preventivnih mjera u cilju zaštite zdravlja ove najugroženije populacije, saopštio je za Radio Bijelo Polje socijalni radnik Mirko Vuković.

 
On je kazao da su na osnovu preporuka, odluka i naredbi Ministarstva za rad i socijalno staranje, Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Crne Gore, formirali krizni štab koji prati situaciju i u skladu sa njom donosi mjere zaštite.
 
„Donijete su odluke o zabrani posjeta korisnicima, o zabrani grupnih aktivnosti, prijemu novih korisnika, izlasku korisnika iz Doma, o zabrani rada gerontodomaćica angažovanih preko projekta ,,Kvalifikovana ženska radna snaga za bolju budućnost". Takođe, zatvoren je Dnevni boravak za stara lica, odloženi su pregledi korisnika van naše ustanove, a zaposleni koji mogu da rade od kuće ili imaju djecu mlađu od 11 godina ne dolaze na posao“, saopštio je Vuković.
 
Kazao je da trenutno imaju dovoljno medicinsko-sanitetskog materijala, kao i sredstava za dezinfekciju, a menadžment Doma starih čini sve kako bi obezbijedio dodatne količine istog.
 
„Donijeli smo odluku o nabavci dodatnih količina sredstava za higijenu, kao i sredstava za dezinfekciju ruku, radnog prostora i sve potrebne opreme. Ne znamo koliko će ova situacija potrajati, a zdravlje naših korisnika nam je na prvom mjestu, zato upućujemo apel Upravi za imovinu i svima apotekama i zdravstvenim ustanovama da nam pomognu u nabavci zaštitne opreme“, dodao je Vuković iz bjelopoljskog Doma za stare.
 
Vuković je istakao i da je stručni tim Doma starih u dogovoru sa epidemiologom dr Admirom Šabanovićem odlučio da se preduzme i niz mjera prevencije.
 
„ Obezbijedili smo prostor za izolaciju korisnika, zabranili ulazak u Dom trećih lica, naredili strogi nadzor isporuke robe dobavljača od strane tehničke službe, a vrši se i pojačana dezinfekcija svih prostorija, kontakntih i radnih površina u Domu. Donesena je i odluka o uvođenju obaveznog karantina za osoblje naše ustanove, radnici su podijeljeni u više grupa i boraviće u Domu po sedam dana, uz mogućnost produženja karantina u zavisnosti od situacije“, napomenuo je Vuković.
 
Podsjetimo, trenutno u Domu za stare u Bijelom Polju boravi 185 korisnika i svi se osjećaju dobro.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: arhiva RBP

 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE