Raspisan konkurs “Dnevnik osjećanja” - pojava korona virusa kao podsticaj mladima za pisanje

JU „Ratkovićeve večeri poezije“ i Udruženje nastavnika Crnogorskog - srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti „Biblios“ raspisuju konkurs “Dnevnik osjećanja” za učenike osnovnih i srednjih škola u Crnoj Gori.

 „Otvaramo susret sa sobom! Otvaramo prostor jastava! Prvi put to neće biti literarna konstrukcija jer, dragi naši, neka ovo bude „literarna egzistencija“. Neka pišu! Na kraju mora ostati tekst. Na kraju, kad sve ovo prođe, objedinićemo se u tekstu. Taj tekst ćemo štampati u prigodnu knjigu. To će biti riječ o nama, kad smo bili jedno”, kazali su organizatori, objašanjavajući da konkurs podrazumijeva vođenje dnevnika  dok traje obustava nastavnog procesa.

Koordinatori ovog projekta su profesori maternjeg jezika Milka Španjević, Milena Kuč i Dragan Marković, koji ističu da se naša civilizacija prvi put susrela sa ovakvom pošašću.

„Sa nečim čemu u jeziku nema mjesta, još uvijek. Oni koji to znaju kažu da prvi put od Drugog svjetskog rata sebe gledamo licem u lice! Gledamo u imenovanje onoga što nas snalazi. A snalazi nas ograničavanje slobode, a snalazi nas, i nalazi nas, odgovornost prema sebi i drugom – kao što nam se događa i neizvjesnost, za koju želimo da bude privremena. Ko smo, kakvi smo sada i kakvi možemo da budemo, ne treba da nam kažu drugi, pa i najmiliji i najbliži. Neka nam to kažu dnevnički zapisi. Neka nam o tome progovori impresivni i ekspresivni jezik. Neka nam o tome, kad sve ovo prođe, jedini svjedok bude tekst. Dakle, pišite! Znamo da će ovo proći, jer su prošle i mnogo gore stvari“, navode Španjević, Kuč i Marković i poručuju da je ovo izazov za sve nas i jezik, jer to sada jedino i možemo.

Dodatne informacije zainteresovani mogu dobiti na e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Izvor: saopštenje JU „Ratkovićeve večeri poezije“

Foto: arhiva RBP