Kalić: Vježbajte kod kuće i vodite računa o ishrani

Odlukom Nacionanog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, a u cilju sprječavanja širenja korona virusa, zatvoreni su svi sportski objekti, rekreativni i fitnes centri, a zatvaranjem škola obustavljena je i nastava fizičkog vaspitanja za osnovce i srednjoškolce.

Ipak, imajući u vidu važnost fizičke aktivnosti, prije svega za zdravlje, profesori fizičkog vaspitanja iz Bijelog Polja odlučili su da prije svega učenicima putem viber grupa i drugih online načina komuniciranja daju upustva za vježbanje kod kuće, kazao je za Radio Bijelo Polje profesor Damir Kalić.

„Dostavljamo im predloge i sugestije o onome što mogu odraditi kod kuće ili u svom dvorištu, jer je zaista jako važno da budu aktivni. Svjesni smo da su sada možda manje motivisani, ali je važno da vježbaju prije svega zbog zdravlja, o kojem moramo posebno brinuti u ovim trenucima.  Sa druge strane, mnogo je vježbi koje mogu odraditi kod kuće, kao i igara u koje mogu uključiti sestre i braću, pa čak i roditelje“, kazao je profesor fizičkog vaspitanja Damir Kalić.

Onim malo zrelijim, pa čak i starijim, preporučio je takođe da budu aktivni, a ako ne znaju kako da osmisle neki trening, Kalić savjetuje da potraže na internetu i na youtube-u.

„Zaista ima mnogo dobrih instruktora koji snimaju video zapise i objavljuju, tako da si svi mogu poslužiti njima. Dakle, izgovora nema, važno je da budemo motivisani i spremni da radimo na sebi“, dodao je Kalić.

On je istakao da posebno treba voditi računa o ishrani, jer zbog aktuelne situacije svi većinu vremena provode kod kuće.

„Nekada nam čak i iz dosade raste apetit, a s obzirom da se manje krećemo i da smo manje fizički aktivni, jako je važno osmisliti plan ishrane kako ne bi došlo do pojave gojaznosti“, poručuje Kalić.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: arhiva RBP