Pomoć za najugroženije Rome u bjelopoljskoj opštini

Na inicijativu nevladinih organizacija koje se bave pitanjima Roma, a uz podršku ljudi velikog srca i pomoć društveno-odgovornih preduzeća, u Bijelom Polju je pokrenuta humanitarna akcija za pomoć najugroženijim Romima.

U okviru te akcije juče je romskim porodicima koje godinama žive u nehumanim uslovima u improvizovanim barakama u naselju Nedakusi, obezbijeđen rezervoar od 500 litara vode, a Služba zaštite i spašavanja u narednom periodu nastaviće da ovim porodicama dostavlja pitku vodu, saopštio je za Radio Bijelo Polje učesnik ove akcije, Rafet Mulić.

„To je zaista za njih velika pomoć i ono što im je najpotrebnije“, kazao je Mulić.

Istakao je da se akciji priključila i kompanija „Put Gross“ koja će svakog dana dostavljati hljeb i mlijeko ugroženim romskim porodicama u Nedakusima, a koja će obezbijediti i paket higijene, o kojoj je neophodno voditi računa naročito u ovim trenucima pojave i širenja korona virusa.

„Juče je tim porodicama suhomesnate proizvode donirala mesara „Burko“, a Romima u Nedakusima, ali i u Rakonjama, bjelopoljske pekare „Šar“ i „Pekara 6“ dijeliće pekarske proizvode“, dodao je Mulić, Bjeopoljac koji je prepoznat kao jedan od najvećih boraca za romska prava u bjelopoljskoj opštini.

Mulić je kazao da su članovi bjelopoljskih nevladinih organizacija  „Romi sa sjevera“ i „Romski pokret“ konstantno na terenu kako bi obezbijedili elementarne životne uslove za Rome u našoj opštini.

„Pozivamo sve ljude dobre volje koji imaju viška hrane i sredstava za higijenu da doniraju onima kojima je najpotrebnije“, kazao je Mulić i  istakao da je akciju podržao i potpredsjednik Opštine, Nermin Bećirović.

On je istakao i da su kontaktirali Komunalnu policiju, a kasije i MUP, kako bi zaustavili prosjačenje bar ovih dana, a samim tim spriječili moguće unošenje i širenje virusa COVID 19 .

 

Autorka: Sanja Čujović

Foto: privatna arhiva

 Tekst objavila: Sanida Kajević